Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Študenti farmácie budú praxovať v excelentných lekárňach

Projekt Excelentná lekáreň Zobraziť galériu (3)
Projekt Excelentná lekáreň

BRATISLAVA - Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave zahájila na Slovensku unikátny projekt pod názvom Excelentná lekáreň. Toto označenie ponesie približne 350 lekární, v ktorých budú v najbližších troch rokoch praxovať študenti farmácie. Cieľom projektu Excelentná lekáreň je zvýšiť kvalitu vzdelávania farmaceutov na Slovensku a tým aj úroveň lekárenskej starostlivosti.

Povinná odborná prax

Lekárnická profesia patrí k regulovaným povolaniam. Absolventi farmácie musia v rámci štúdia nadobudnúť nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti v reálnych lekárňach. „Vzhľadom k ich rôznorodému vlastníctvu a nejednotnému vzťahu k Slovenskej lekárnickej komore sa škola musí viac angažovať na praktickej príprave študentov ako v minulosti,“ vysvetlil dôvody vzniku projektu dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, prof. PharmDr. Ján Kyselovič.

V projekte Excelentná lekáreň pritom nejde len o praktické vzdelávanie, ale aj o získavanie spätnej väzby medzi vysokou školou a lekárňami, pre ktoré vychováva budúcich pracovníkov a majiteľov. Fakulte by mal projekt pomôcť objektivizovať učebné plány. Partnerstvo umožní študentom vykonať povinnú šesťmesačnú prax, ale paralelne poskytne aj lekárnikom z praxe širší prístup k najnovším poznatkom v rámci ich celoživotného vzdelávania, ktoré je pre nich ako zdravotníckych pracovníkov povinné.

Šesťmesačná prax je podmienkou, aby boli diplomy absolventov Farmaceutickej fakulty uznávané aj v ostatných členských krajinách Európskej únie. Škola síce už v minulosti vytvárala podmienky pre praktickú prípravu študentov v lekárňach, dokonca v rámci odštátňovania Farmaceutická fakulta UK prevzala Fakultnú lekáreň na Ružinovskej ulici v Bratislave, ktorá bola vybudovaná v 80. rokoch ako špecifické zariadenie pre odbornú prípravu lekárnikov, avšak svojou kapacitou by nedokázala zabezpečovať polročnú prax pre všetkých približne 200 študentov ročne.

 

Grant pre najlepších

Odborná prax študentov bude prebiehať na bezodplatnom princípe. Aby projekt mohol spĺňať funkciu edukácie vo vzťahu k pracovníkom lekární, bolo do neho potrebné zapojiť aj partnera, ktorý poskytne prostriedky na ich vzdelávanie. Túto funkciu prevzala spoločnosť sanofi-aventis a Zentiva. „Aj inde vo svete sa zapájame do podobných aktivít orientovaných na spoluprácu s akademickou obcou, ide však najmä o oblasť výskumu a vývoja liekov. Projekt Excelentná lekáreň je z tohto hľadiska výnimočný,“ povedala generálna riaditeľka sanofi-aventis a Zentiva PharmDr. Milica Molitorisová.

Lekárne, ktoré sa zapojili do projektu, vyberala Slovenská lekárnická komora, pričom ide o dlhodobo najlepšie hodnotené pracoviská v jednotlivých regiónoch. Označenie Excelentná lekáreň zaväzuje ich držiteľov k zodpovednejšiemu prístupu a uplatňovaniu nových foriem práce s pacientom. Činnosť lekární sa bude priebežne monitorovať. Organizátori pripravili hodnotiace kritériá pre lekárnikov aj študentov. Traja najlepší lekárnici a študenti získajú edukačný grant. Farmaceut, odborný garant, vo výučbovej lekárni, zabezpečuje nielen uvedenie študenta do reálnej praxe ale je aj príkladom stavovskej hrdosti a etiky.

Odborným garantom projektu je Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského, ktorá pripravuje odborníkov v oblasti liekov už viac ako päťdesiat rokov. Asi 95 percent všetkých lekárnikov na Slovensku získalo vzdelanie práve na tejto fakulte. Až do roku 1969 bola jedinou farmaceutickou fakultou v bývalej Československej republike. Na Slovensku má v súčasnosti výnimočné postavenie, hoci študijný program farmácia zaviedla pred štyrmi rokmi aj Veterinárna univerzita v Košiciach.

 

Úloha lekárnika a komunikácia s pacientom

Neoddeliteľnou súčasťou kvalitnej zdravotnej starostlivosti je komunikácia medzi lekárnikom a pacientom. „Úlohou lekárne nie je len výdaj lieku či zdravotníckej pomôcky, ale aj posúdenie vhodnosti kombinácie viacerých liekov s vysokým obsahom informácií,” uviedol Prof. RNDr. Viliam Foltán z FaF UK. V posledných rokoch klesá podiel prípravy liekov v lekárni a zvyšuje sa objem práce pri výdaji voľnopredajných liekov a liekov na predpis. „Lekárnik musí byť schopný podať informácie o správnom používaní, dávkovaní a účelných kombináciách liekov zrozumiteľnou formou. Je najuniverzálnejší odborník na lieky a je koncovým pracovníkom, ktorý môže poradiť či skontrolovať správnosť výberu.“ dodáva V. Foltán.

 

Praktické rady pre pacientov

„Pacient by sa mal u lekárnika vždy informovať o svojom lieku. Bez ohľadu na to, či ide o nový liek alebo liek, ktorý užíva viacero rokov.” uviedla RNDr. Mária Mušková zo SLeK. „Okrem informácií o nežiaducich účinkoch, zložení lieku a liekových interakciách môže lekárnik pacientovi pomôcť manažovať ochorenie. Preto je dôležité, aby pacient poskytol čo najviac informácií o svojom ochorení či probléme,” dodáva na záver RNDr. M. Mušková.

Informácie alebo rady pacientovi majú byť vždy jasné, zrozumiteľné, jednoznačné. Charakter a množstvo informácií a aj spôsob ich podania by mal byť "ušitý na mieru" pacientovi, jeho potrebám a želaniam. Informácie by mali byť odovzdané pacientovi diskrétnym spôsobom, teda v diskrétnej zóne lekárne.

 

Partner projektu

Partnerom projektu Excelentná lekáreň je spoločnosť sanofi-aventis a Zentiva, globálny líder v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a vedúca farmaceutická skupina na Slovensku. Projekt je súčasťou širšej spolupráce, ktorú Farmaceutická fakulta a sanofi-aventis a Zentiva uzavreli vo februári tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu