Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mars - sonda zostala na zemi už druhýkrát!

Štart sondy sprevádzajú technické problémy nosnej rakety.
Štart sondy sprevádzajú technické problémy nosnej rakety.

WASHINGTON - Americká Národná agentúra pre vesmír a aeronautiku (NASA) je pravdepodobne prekliata. Po problematickej misii raketoplánu Discovery má problémy so štartom aj vesmírna sonda, ktorá má smerovať k Marsu.

Pracovníci riadiaceho centra včera už druhýkrát v priebehu 24 hodín odložili štart sondy pre technické problémy nosnej rakety. Podľa najnovších informácií by tak sonda mala k Marsu vzlietnuť dnes.

Sonda nesie názov Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a jej úlohou bude vyhľadanie najvhodnejších miest pre budúce pristátie robotov a neskôr aj ľudí na Marse. Projekt v hodnote 720 miliónov dolárov (v prepočte asi 22,3 miliardy korún) je prvým krokom pri uskutočňovaní nového cieľa americkej vlády - vyraziť k Marsu s ľudskou posádkou do roku 2020. Sonda by sa mala dostať na obežnú Marsu 11. marca 2006 a v novembri toho istého roku sa má začať aj samotné skúmanie planéty.

Okrem iného jej k tomu poslúži aj kamera s najväčšou rozlišovacou schopnosťou, akú NASA doteraz vyslala do vesmíru. Tá by mala byť schopná rozlišovať z výšky 320 kilometrov predmety s veľkosťou písacieho stola. Sondy by tiež mali pomôcť pri hľadaní vody na Marse, ktorá by sa zišla pri neskoršom budovaní prvej ľudskej základne na tejto planéte.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu