Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Pri fujarách trávi celé leto

Pavol Tomko chodil po múzeách a vyzvedal sa u majstrov, ako  nástroj vyrobiť.
Pavol Tomko chodil po múzeách a vyzvedal sa u majstrov, ako nástroj vyrobiť.

NOVÝ RUSKOV - Hoci nepochádza spod Poľany, ale zo Zemplína, učarovali mu fujary a píšťalky. Montér oceľových konštrukcií Pavol Tomko (44) z Nového Ruskova pri Trebišove drevené hudobné nástroje nielen vyrába, no naučil sa na nich aj hrať!

Netradičnému koníčku sa venuje tri roky ako samouk. "Fujaru som predtým na vlastné oči ani nevidel. Ulahodil mi jej krásny zvuk. Chodil som po múzeách a telefonicky sa vyzvedal u majstrov, ako sa vyrába," vraví o začiatkoch amatérsky výrobca. V zbierke má už po desať fujár a píšťaliek. Po vzore Detvancov vo svojej dielni pomocou špeciálnych vrtákov dokáže zhotoviť aj poldruhametrové fujary! Najvhodnejšie na hudobné nástroje sú podľa neho siahovice javorového dreva, ale tiež baza, jaseň či dokonca rakyta!

P. Tomko však nie je len výrobca, ale aj hudobník. V obci ho pozývajú na rôzne oslavy. "Chvíľu trvalo, kým som sa naučil na fujare hrať. Odborníci mi poradili, aby som veľa skúšal. Správny zvuk totiž závisí od toho, či sú dierky prevŕtané v dobrom uhle." Hoci jeho fujary majú aj vyše 10-tisícovú hodnotu, sú nepredajné! Menšie píšťalky patria k vhodným darčekom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu