Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Snuppy - prvý klonovaný pes

Juhokórejským vedcom sa podarilo vyklonovať
Juhokórejským vedcom sa podarilo vyklonovať "najlepšieho priateľa človeka".

SOUL - Vedci prelomili ďalšiu bariéru. Po ovci, koňovi, koze, zajacoch, somároch a myšiach vyklonovali aj prvého psa! Šteniatko afganského chrta, ktorého pomenovali Snuppy, vyklonovali z buniek kože z ucha trojročného psa.

Úspech juhokórejských odborníkov korunoval sedemročnú snahu výskumníkov z celého sveta vyklonovať psa za pomoci techniky, ktorú prvýkrát využili britskí vedci pri vyklonovaní ovce Dolly v roku 1998. Tím odborníkov z Národnej univerzity v Soule pod vedením profesora Woo Suk Hwanga, ktorý minulý rok vytvoril prvý klon ľudského embrya, použil kus kože z ucha afganského chrta, z ktorého "vypestoval" v laboratórnych podmienkach živé bunky.

Z jednej z nich potom získal DNA. Tú nakoniec pomocou injekcie umiestnil do vajíčka sučky labradorského retrievera, z ktorého predtým odstránili jej vlastnú, samičiu DNA, aby v prípade úspechu celého projektu mal klonovaný psík iba jedného, a nie dvoch rodičov.

Napriek záujmu chovateľov psov, ktorí by si najradšej svojich obľúbencov ,,ponechali" až do smrti, však výskumníci podčiarkli, že ku komerčnému využitiu klonovania psov máme ešte ďaleko. Významnejším prínosom experimentu je však možnosť predchádzať vrodeným chybám a chorobám u našich štvornohých priateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu