Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mestám módy opäť kraľuje New York

New York
New York

NEW YORK - New York sa vďaka ozdravovaniu americkej ekonomiky stal tento rok znovu metropolou svetovej módy a zosadil z ročného kraľovania talianske Miláno. To sa prepadlo v tabuľke najvýznamnejších miest módy o päť miest až na šiestu priečku. Svetovej desiatke, v ktorej samozrejme nechýbajú Paríž, Londýn a Barcelona, šliapu na päty ázijské a austrálske mestá. Informovala o tom americká nezisková organizácia Global Language Monitor.

Rebríček zostavuje podľa frekvencie pojmov zaznamenaných v médiách, na internete a v oblasti blogov.

New York bol jednotkou medzi mestami módy šesť zo siedmich uplynulých rokov, než ho vytlačilo Miláno. Teraz sa vrátil a za ním nasledujú Hongkong, Londýn, Paríž a Los Angeles. Až druhú päticu potom vedie Miláno a za ním sú Sydney, Miami, Barcelona a Madrid.

"Tohtoročný rebríček je dôkazom neustáleho pohybu panujúceho v módnom priemysle. Vplyv niekdajších hlavných hráčov klesá a tí, ktorí mávali kedysi len miestny vplyv, začínajú mať dosah globálny," povedala dopisovatelka Global Language Monitoru z Manhattanu Bekka Payacková. Je to podľa nej prvýkrát, kedy nedominuje doposiaľ nespochybňovaná pätica - New York, Paríž, Londýn, Miláno a Rím.

Najvýkonnejšími "skokanmi" v rebríčku sú Hongkong, Madrid a Melbourne, keď sa Hongkong posunul o päť miest nahor, Madrid o 11 a Melbourne dokonca o 14 priečok.

Boj sa odohráva v Indii, kde regionálny Bombaj predháňa metropolu Dillí. V latinskej Amerike zostáva Sao Paulo pred Riom de Janeiro, Buenos Aires a Mexikom. Nováčikmi na širšom zozname sú Amsterdam, Kapské Mesto, Johannesburg a Viedeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu