Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Modul sondy Deep Impact úspešne vrazil do letiacej kométy

LOS ANGELES - Vyše 10 000 ľudí sledovalo v pondelok na havajskej pláži Waikiki prostredníctvom gigantickej obrazovky náraz kozmického modulu NASA Impactor do kométy.

Bombardovanie kométy Tempel 1 modulom z materskej sondy Deep Impact (Hlboký dopad) nakoniec podľa vedcov skončilo ešte lepšie, než očakávali.

Špeciálny modul narazil do kométy v tvare zemiaka a s veľkosťou polovice Manhattanu vo vzdialenosti približne 130 miliónov kilometrov od Zeme podľa plánu v pondelok pred ôsmou hodinou rannou. Samotnú kolíziu modulu s kométou s rozmermi 14 x 5 kilometrov vedci prirovnali k nárazu dodávky v 37 000-kilometrovej rýchlosti za hodinu. Kráter s veľkosťou futbalového ihriska, ktorý modul do kométy vyhĺbil, je podľa vedcov hlboký ako štrnásťposchodová budova.

"Výbuch spôsobený dopadom bol výrazne jasnejší a vyprodukoval oveľa viac hmoty, ako sme očakávali," zhrnul radosť výskumníkov manažér programu NASA Don Yeomans. Celá misia vyšla NASA na 257 miliónov dolárov (v prepočte asi 8,2 miliardy korún). Po prvý raz tak bol ľudský výrobok úmyselne nasmerovaný do vesmíru s cieľom poškodiť niektoré z vesmírnych telies. Cieľom experimentu je, aby sa zo správania hmoty, ktorá sa pri výbuchu uvoľnila z kométy, podarilo odhaliť tajomstvá vzniku našej slnečnej sústavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu