Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Facebook uchováva údaje ľudí, ktorí ho nepoužívajú

ilustračné foto
ilustračné foto

BERLÍN - Nemecká spolková krajina Hamburg začala podnikať právne kroky proti internetovej sieti Facebook, keďže podľa nej nelegálne získava a uchováva osobné údaje ľudí, ktorí ju nepoužívajú.

V stredu o tom informoval tamojší predstaviteľ Johannes Caspar, ktorý má na starosti ochranu osobných údajov. Populárnemu Facebooku hrozí pokuta vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur za to, že uchováva súkromné informácie o jednotlivcoch, ktorí nie sú jeho používateľmi a nedali súhlas na spracovanie svojich údajov.

Caspar podľa vlastných slov dostal mnoho sťažností od ľudí, ktorých kontaktoval Facebook po tom, ako získal ich mená a elektronické adresy z adresárov iných osôb. Správcovia siete v apríli zmenili nastavenia, aby umožnili používateľom zablokovať prístup ku kontaktom v elektronickej pošte, ako však tvrdí Caspar, dávnejšie získané údaje neboli vymazané a stále sa používajú na marketingové účely. Spoločnosť Facebook musí na podnet formálne reagovať do 11. augusta.

V Nemecku platia jedny z najprísnejších zákonov o ochrane súkromia, ktoré podrobne stanovujú spôsob a rozsah prístupu k osobným informáciám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu