Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bohyni zvýšili plat, aby mala pohodlný život

Nepálska Kumari sa stala žijúcou bohyňou ako trojročná
Nepálska Kumari sa stala žijúcou bohyňou ako trojročná

KÁTHMANDU - Nepálska vláda zvýšila plat "žijúcej bohyni" Kumari. Krok má pomôcť školou povinnému dievčaťu, ktorú uctievajú tisíce hinduistov aj budhistov, vyrovnať sa s dvojcifernou infláciou. S odvolaním na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters.

"Vláda zvýšila Kumari mesačný plat zo 6000 nepálskych rupií (68 eur) na 7500 rupií (84 eur)," oznámil dnes vysoký úradník ministerstva kultúry. "Zvýšenie platu slúži na to, aby mohla viesť pohodlný život," vysvetlil úradník.

Dievča, ktoré vybrali pre úlohu Kumari, musí pochádzať z budhistickej rodiny a prejsť prísnym náboženským procesom. Potom je považovaná za svätú. Vo veľmi útlom veku sa odsťahuje od svojej rodiny a žije v kláštore z 15. storočia v metropole Káthmandu až do svojho dôchodku. Ten však prichádza veľmi skoro, približne na začiatku puberty.

Kritici stovky rokov starej tradície upozorňujú, že sa tým dievčaťu v období "božského života" upierajú základné práva. V roku 2008 rozhodol nepálsky najvyšší súd, že vláda musí Kumari zabezpečiť aspoň zdravotnú starostlivosť a vzdelanie.

Prevažne hinduistický Nepál sa stal sekulárnym štátom v roku 2006 po uzavretí dohody s maoistickými rebelmi, ktorí tu viedli desiatky rokov občiansku vojnu.

Dlhodobá politická neistota sa odrazila na nízkej životnej úrovni obyvateľov tohto himalájskeho štátu. Takmer jedna štvrtina Nepálcov žije za menej ako jeden dolár (asi 84 centov) denne. Celá krajina sa potýka s výpadkami elektriny a vysokou infláciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu