Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veža v Pise už nie je najšikmejšia na svete

Capital Gate - najšikmejší mrakodrap na svete
Capital Gate - najšikmejší mrakodrap na svete

ABÚ ZABÍ - Nový mrakodrap v Abú Zabí bol uznaný Guinnessovou knihou rekordov za najšikmejšiu vežu na svete. Moderná stavba s názvom Capital Gate pripravila o primát starobylú vežu v talianskej Pise. Dnes o tom informuje tlač v Spojených arabských emirátoch.

Mrakodrap Capital Gate stavia národná spoločnosť ADNAC, ktorá sa zaoberá výstavnictvom. Budova by mala byť súčasťou veľkého výstaviska. Je vysoká 160 metrov a má 35 podlaží.

Na rozdiel od veže v Pise, ktorá bola dostavaná v 14. storočí, architekti mrakodrap v Abú Zabí vyprojektovali cielene nakrivo. Stavba je tak vychýlená z osi počnúc 12. poschodím.

Do Guinnessovej knihy rekordov bol mrakodrap zapísaný ako najvychýlenejšia stavba sveta. Sklon má 18 stupňov, čo je štyrikrát viac, ako má veža v Pise. Dokončený by mal byť na konci tohto roka. Mali by v ňom byť kancelárie, ale aj päťhviezdičkový hotel.

Hospodárske centrum SAE Dubaj pre zmenu drží primát najvyššej budovy sveta. Mrakodrap Burdž Chalífa, ktorý je vysoký 828 metrov a má 200 poschodí, bol slávnostne otvorený tento rok v januári.

Vrchol zvonice v Pise je odklonení od vertikálnej osi zhruba štyri metre. Postavená bola v niekoľkých etapách medzi rokmi 1174 až 1370. Valcová stavba sa začala kvôli nepevnému podložiu vzápätí nakláňať a vtedajší stavitelia sa ju spočiatku snažili opticky narovnať vkladaním lichobežníkových kameňov, nakláňanie ale nikdy nezastavili.

So stabilizáciou zvonice sa po rokoch úvah začalo v roku 1990 a do ukončenia prác v roku 2001 sa expertom podarilo vertikálny náklon zmenšiť o 40 centimetrov. Následné dlhodobé monitorovanie ukázalo, že ďalej už sa veža od svojej osi neodkláňa. Jedno z najväčších turistických lákadiel Talianska je tak podľa expertov bezpečné na ďalších 300 rokov.

Zhodou okolností dnes spáchala skokom z veže v Pise samovraždu 31-ročná žena. Podľa hovorkyne polície, ktorú citovala agentúra AFP, trpela žena depresiami. Posledný prípad, kedy si vzal niekto život skokom z veže v Pise, bol zaznamenaný v roku 2002.

Capital Gate - najšikmejší mrakodrap na svete

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu