Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Kanaďanky bojujú za 25 hodinový deň

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: ČTK)

TORONTO - Dvadsaťpäťhodinový deň - nezmysel alebo túžobné želanie mnohých zaneprázdnených ľudí? Skupina Kanaďaniek sa rozhodla tento sen premeniť na skutočnosť a bojuje za jeho uzákonenie. Niektoré z nich už v tomto odlišnom dennom rytme dokonca začali žiť. Uviedla to agentúra Reuters.

„Mnoho mojich vydatých kamarátok má deti a ja vidím, aké to je byť pracujúcou matkou. Výskumy navyše ukazujú, že sme biologicky nastavení skôr na 25-hodinový deň," povedala pre Reuters prezidentka a zakladateľka koalície bojujúcej za 25 hodinový deň Jessie Behanová.

Štúdia z roku 2007, ktorú robil harvardský profesor Charles Czeisler ukázala, že predĺženie dňa by prospelo najmä ľuďom, ktorí veľa cestujú, zamestnancom pracujúcim na smeny, kozmonautom a tým, ktorí majú problémy so spánkom.

Behanová teraz žije v 25-hodinovom dennom rytme už viac ako tri týždne. Ku každému dvanásťhodinovému cyklu si pridala pol hodiny. „Teraz mám trochu viac času na prípravu svojej svadby. Je to len o štyri percentá času denne viac, ale má to význam,“ konštatovala a dodala, že tento čas využije aj na prestavbu bytu a štúdium čínštiny.

Hnutie za 25-hodinový deň má na Facebooku zatiaľ len asi 160 členov, ale Behanová dúfa, že sa ich počet rozrastie. „Naším cieľom je, aby sa k nám pripojili aj ďalšie ženy," povedala Behanová, ktorá dúfa, že v takom prípade by mohli zvýšenie počtu hodín schváliť aj oficiálne miesta.

Nedávny prieskum spoločnosti Reader's Digest, na ktorom sa zúčastnilo po 150 ľuďoch z každého z 13 vybraných štátov, ukázal, že dlhší deň by uvítali nielen Kanaďania. Väčšina opýtaných by „čas navyše“ chcela tráviť s rodinou, len v Indii by 50 percent ľudí získanú hodinu najradšej venovalo práci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu