Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zmena počasia - moja choroba

Trápia vás pri náhlych zmenách počasia bolesti hlavy, nedokážete sa na nič sústrediť, alebo máte dokonca poruchy trávenia? Pravdepodobne patríte medzi meteosenzitívne osoby, ktorým spôsobuje prechod poveternostných frontov zdravotné problémy. Čo v tom prípade robiť?

Väčšine ľudí zmena počasia neznižuje ich výkonnosť. Ak však medzi nich nepatríte, buďte opatrní. Vedci totiž zistili, že prudké klimatické výkyvy u niektorých ľudí spôsobujú nielen kolísanie krvného tlaku, ale môžu dokonca zapríčiniť i infarkt. Zaujímavosťou je, že ženy sú na nepravidelnosti počasia až štvornásobne citlivejšie ako muži. V ambulancii psychologičky Eriky Bohdanovej sa objavujú hlavne pacienti, ktorí pri nízkom tlaku vzduchu trpia migrénami, zmenami nálad či zníženou koncentráciou.

Čo odporúčajú lekári

Vplyv počasia na organizmus možno zmierniť aj pravidelným dopĺňaním napríklad zásob horčíka a selénu, nachádzajúcich sa najmä v pšeničných klíčkoch, sardinkách, tvarohu, orechoch, jogurte, kukurici či cibuli. Ľudia s tráviacimi ťažkosťami by pri prechode poveternostných frontov nemali jesť živočíšne tuky a bravčové mäso. Naopak, veľmi vhodná je ľahká strava s vysokým podielom zeleniny. "Zlepšiť vašu odolnosť pomôžu i dychové a uvoľňovacie cvičenia, ktoré pomáhajú celkovému prekrveniu organizmu," odporúča Erika Bohdanová.

Čo vám môže pomôcť?

- otužovanie - práve striedanie studenej a teplej vody zvýši imunitu a odolnosť vášho organizmu,

- prechádzka v každom počasí - aj pri migrénach sa odporúča aspoň krátky pobyt na vzduchu,

- pobyt na mieste so suchou klímou - vhodný pre reumatikov,

- pobyt na mieste so stabilným počasím - choroby srdca, vysoký krvný tlak, štítna žľaza,

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu