Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Proti zapáchajúcim skládkam bojujú dezodorantmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Svojráznym spôsobom sa rozhodli úrady v čínskej metropole riešiť problém sa zapáchajúcom skládkami, ktorý sa stupňuje s blížiacim sa letom. V ich blízkosti nechali rozmiestniť stovku vodných diel naplnených dezodorantmi, ktoré budú hromady odpadkov postrekovať.

Spomínané delá, ktoré sú naplnené bližšie nešpecifikovaným výťažkom z rastlín, vynašli priamo zamestnanci jednej zo skládok na pekinskom predmestí potom, čo si miestni predstavitelia sťažovali na neznesiteľný zápach.

Použitá biologická zmes údajne neutralizuje zápach odpadkov, ktoré následne prekryjú plachtami, tiež pohlcujúcimi nepríjemnú vôňu. Do boja so zapáchajúcim odpadom nasadili aj ďalšie prostriedky ako napríklad prístroj, ktorý odsáva páchnuce plyny a premieňa ich na elektrickú energiu.

Miestni obyvatelia zatiaľ žiadne zvláštne nadšenie nejavia, výsledky podľa nich ukáže až čas. Experti na hospodárenie s odpadom zase upozorňujú, že nie je dostatok diel na to, aby mohli byť v prevádzke celý deň. Skor ide podľa nich o prostriedok využiteľný pri špeciálnych príležitostiach.

Sedemnásť a pol milióna obyvateľov Pekingu vyprodukuje podľa agentúry Nová Čína denne 18 400 ton domáceho odpadu, z ktorého 90 percent skončí na niektorej zo 13 miestnych obrích skládok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu