Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dať si majonézu v lete je samovražda, tvrdí odborník

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hnačka môže potrápiť aj v lete, aj v zime. Aj keď sa pomaly stierajú rozdiely medzi sezónami, stále platí, že riziko vírusovej hnačky je vyššie v zime a riziko bakteriálnej v lete.

V zime a na jar sú typické rotavírusové hnačky. V tomto období sa na Slovensku vyskytuje okolo 900 prípadov hnačky, uviedol na dnešnej tlačovej besede prednosta Kliniky infektológie a geografickej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou Ladislava Dérera v Bratislave Igor Stankovič.

Okrem toho, že si treba pred jedlom poctivo umývať ruky a v období infekčných hnačiek sa vyhýbať verejným priestranstvám s veľkým množstvom ľudí, varoval aj pred rýchlym občerstvením. Ako uviedol, nemocnica prakticky každý deň prijíma nových pacientov a pacientky s ťažkou salmonelózou po zjedení bagety či iného jedla z fastfoodu. "Potom sú tu pacienti, ktorí zjedia nedostatočne tepelne upravené vajíčka," dodal. Aj keď jedlá s majonézou sú najrizikovejšie v lete a Stankovič prirovnal zjedenie majonézového šalátu k samovražde, tieto potraviny predstavujú nebezpečenstvo stále. Úplne bezpečné nie sú ani bryndzové halušky, nepasterizované, plesnivé či ovčie syry. "Paradoxne, bryndza je najrizikovejšia čerstvá. Čím je staršia, tým viac sa v nej rozmnožia dobré acidobacily. Takže tu to platí naopak - čim staršia, tým bezpečnejšia," vysvetlil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu