Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Riziko spáchania samovraždy u žien súvisí s počtom detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ženy, ktoré majú veľa detí, môžu byť vo väčšom strese, napriek tomu však u nich existuje menšia pravdepodobnosť, že spáchajú samovraždu, píše sa v taiwanskej štúdii.

Podľa nej čím viac detí žena má, tým nižšie je riziko jej samovraždy. Vedci z taiwanskej Kaohsiung Medical University skúmali údaje 1,3 milióna taiwanských matiek a zistili, že u žien s dvoma deťmi bolo riziko spáchania samovraždy o 39 percent nižšie ako u žien s jedným dieťaťom, a až o 60 percent nižšie u tých, ktoré mali tri a viac detí.

Štúdia publikovaná v Canadian Medical Association Journal sa zakladala na záznamoch pôrodov a úmrtí taiwanských žien, ktoré mali svoje prvé dieťa medzi rokmi 1978 a 1987. Jeden z výskumníkov Chun-Yuh Yang skúmal pomer úmrtí skúmanej skupiny až do roku 2007. Medzi ženami s jedným dieťaťom bol pomer samovrážd 11 na 100-tisíc žien ročne, sedem na 100-tisíc medzi ženami s dvoma deťmi a iba jedna na 100-tisíc medzi ženami s troma a viac deťmi. Hoci vzal Yang do úvahy aj iné možnosti, ako sú vek žien pri prvom pôrode, rodinný stav a vzdelanostná úroveň, riziko samovraždy bolo aj naďalej späté s počtom detí.

Podľa Yanga existovala možnosť, že ženy s viacerými deťmi majú väčšiu citovú či materiálnu podporu v ťažkých časoch. Je však podľa neho tiež možné, že ženy, ktoré majú sklon k samovražde pre vážnu depresiu alebo iné duševné ochorenie zvyknú mávať menej detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu