Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ako sa pri opaľovaní nespáliť

I keď momentálne si ešte užívame dosť daždivých dní, plných vetra a nevľúdneho chladu, predpoveď počasia už na víkend avizuje, že sa blíži leto plné slnka a tepla. Postupne teda začneme odhadzovať svetre a dlhé nohavice a pokožku budeme vystavovať na obdiv slnečným lúčom. Hoci je hnedé opálenie príťažlivé, nemusí vždy byť aj zdravé. Na čo teda pri chytaní bronzu treba myslieť, či ako sa pri opaľovaní nespáliť?

Slnko už v najbližších dňoch bude poriadne lákať, ale myslite na to, že nič netreba zbytočne preháňať. Obzvlášť to platí pri prvom opaľovaní. Doba strávená na priamom slnku by nemala presiahnuť 20 minút, pričom optimálny čas je ešte o polovicu kratší. Pri prvom chytaní bronzu tiež vynechajte čas medzi 11. a 14. hodinou, keď býva intenzita slnečného žiarenia najprudšia.

Čo je ochranný faktor

Nikto vari už nepochybuje o nutnosti natrieť sa pred opaľovaním ochranným prostriedkom, ktorý obsahuje UV filter. Aký si však vybrať? Každý opaľovací krém má zreteľne uvedené číslo ochraného faktora, ktorý obsahuje. Jeho hodnota je vlastne násobkom pobytu na slnku bez použitia krému. Ak sa nenatriete, spáli sa vám pokožka už po 20 minútach. Takže pri opaľovaní s použitím krému s ochranným faktorom 6 by ste mali na slnku vydržať 120 minút. Samozrejme, neplatí to pre všetkých!

Aký typ je vaša pokožka?

Tí, čo majú od narodenia menej pigmentu melanínu, potrebujú krém s oveľa vyšším ochranným faktorom ako šesť. Dermatológovia (kožní lekári) rozdeľujú ľudí podľa typu pokožky do štyroch skupín. Do prvej patria tí so svetlou pokožkou a blond vlasmi, ktorí by mali používať minimálne krém s číslom 20 a vyšším. Vo štvrtej skupine sú zasa tmavovlasí ľudia s hnedou pokožkou, ktorým stačí ochranný faktor 10 a menší.

Dôležitá je strava

Slnečné lúče dodávajú nášmu telu vitamín D, ktorý má významnú úlohu pri stavbe kostí. Iné látky však opaľovanie odoberá, a preto ich treba dopĺňať. Pri slnení by preto v našom jedálničku nemali chýbať najmä ovocie a zelenina, ako napr. jahody, ríbezle, kivi, papriky, paradajky, mrkva a citrusové plody. Nezabúdajte tiež na ryby, obilné klíčky či orechy. Hádam najdôležitejšie je dostatočné množstvo tekutín, teda myslite na minerálky, čaje a džúsy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu