Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Každá štvrtá dospelá žena na Slovensku čelí domácemu násiliu

BRATISLAVA - Každá štvrtá dospelá žena na Slovensku žije v násilnom partnerskom vzťahu. Hovorí o tom štúdia Inštitútu verejných otázok (IVO), ktorú vypracovali sociologička Zora Bútorová a Jarmila Filadelfiová spolu s kolektívom pre kampaň "Nezakrývajme si oči".

Táto kampaň organizovaná spoločnosťou Philip Morris, IVO a mimovládnou ženskou organizáciou Fenestra má za cieľ upozorniť a informovať verejnosť o probléme domáceho násilia páchaného na ženách. Dnes sa v rámci projektu uskutoční v bratislavskom Café Reduta vernisáž fotografií Ľubomíra Špirka, ktorý pri tejto príležitosti nafotil 40 portrétov osobností.

Tie sa svojou účasťou na kampani rozhodli upriamiť pozornosť na závažnosť témy týraných žien. Násilie na ženách predstavuje v slovenskej spoločnosti veľmi významný problém," skonštatovala na dnešnej tlačovej besede Bútorová. Dotýka sa podľa nej ľudských práv a dôstojnosti ženy a vyplýva zo silnej rodovej nerovnosti v spoločnosti.

Až 11 percent žien žije vo vyhranenom násilnom vzťahu, násilie partnera má prevažne dlhodobý charakter. Najčastejšie sa objavuje v manželskom vzťahu, kde sú spravidla prítomné aj deti. Násilie zanecháva na ženách vážne psychické, fyzické i sociálne následky, mnohé z nich často užívajú antidepresíva, alebo iné lieky.

Zdá sa, akoby sa slovenská spoločnosť problému domáceho násilia bála a snažila sa ho bagatelizovať, skonštatovala Filadelfiová. Na jeho riešenie je potrebný aktívnejší prístup zo strany štátu. Napriek tomu, že sa legislatíva v poslednom období zlepšila, v praxi sa podľa nej príliš neuplatňuje. V rámci kampane by mala byť štúdia IVO o domácom násilí za podpory Philip Morris distribuovaná do škôl, učiteľom etickej výchovy, poslancom Národnej rady SR a ostatným cieľovým skupinám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu