Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ako piť energetické nápoje?

Dnes patria spomínané nápoje k módnym trendom. Toto tekuté "povzbudzovadlo" je rozšírené hlavne medzi mladými ľuďmi a jeho účinky sú zrejmé. Používa sa na zahnanie únavy, pre lepšiu náladu i pamäť. Avšak než si napumpujete do tela plno energie a povzbudenia, mali by ste poznať i druhú stranu mince.

Jedno balenie energetického nápoja obsahuje približne také množstvo kofeínu ako hrnček kávy, avšak je výrazne sladší. Ak vypijete jednu plechovku, stúpne vám hladina krvného cukru a spolu s povzbudzovacím efektom kofeínu nadobudnete pocit sily. No tento pocit nevydrží večne. Trvá len dovtedy, kým krvný cukor sa ustáli na pôvodnej úrovni. Potom sa môže stať, že vás prekvapia ešte väčšia únava a vyčerpanosť.

Pozor na alkohol!

Najhoršie čo môžete urobiť je kombinovať energy drinky s alkoholom, pretože ráno sa preberiete minimálne s poriadnymi bolesťami hlavy. No následky môžu byť horšie. Pri takto miešaných nápojoch si vôbec neuvedomíte, že vypijete omnoho viac alkoholu, ako by ste ho vypili bežne. "Ak si takéto kokteily doprajete každý deň, kopete si veru jamu závislosti, do ktorej môžete veľmi ľahko spadnúť. Okrem toho sa časom môžu u vás objaviť vyšší krvný tlak a dokonca i srdcová arytmia a iné poruchy rytmu srdca," upozorňuje Ján Styk, riaditeľ Ústavu pre výskum srdca SAV.

Čo hrozí?

"Energetické nápoje obsahujú množstvo kofeínu, čo nepriaznivo pôsobí aj na žalúdok človeka a výrazne môže zvyšovať aj krvný tlak. Po odznení zázračného účinku sa môže objaviť závrat, nevoľnosť, potenie, bolesti brucha, hlavy," hovorí J. Styk. Odrádza vás podobná vízia? Ak máte doma zásoby týchto drinkov, neznamená to, že by ste ich mali teraz vyhodiť, alebo prestať piť. Naopak, raz za čas môžete využiť ich účinky, napríklad pri dlhej a únavnej jazde autom. Avšak ak si bez takého nápoja neviete predstaviť ani jeden večer, mali by ste si radšej dopriať viac spánku, alebo vyhľadať pomoc odborníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu