Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Objavili náradie z lávy

Archeologička Priska Ratimorská pri začisťovaní nádob z doby kamennej.
Archeologička Priska Ratimorská pri začisťovaní nádob z doby kamennej.

HURBANOVO - Nielen prácu pre desiatky Hurbanovčanov, ale aj objavenie neobvyklých archeologických skvostov priniesli výkopy základov pre budúcu fabriku, ktorú stavia singapurská firma Nuritech. V Bohatej (časť Hurbanova) našli zvyšky pravekých až stredovekých sídiel.

Počas záchranného archeologického výskumu, ktorý nitrianski vedci odštartovali začiatkom mája a jeho prvá etapa potrvá asi do júna, tu objavili nálezy, ktoré spadajú do obdobia pred 7-tisíc rokmi.

"Našli sme napríklad zvyšky obrovských stĺpových obytných stavieb a množstvo keramických nádob," hovorí vedúca výskumu Gertrúda Březinová. Niektoré nálezy sú dokonca neporušené. Archeológovia tu naďabili aj na kostené šidlá, kamenné sekery, ale aj na vzácny kameň - obsidián zo sopečnej lávy, ktorý naši predkovia používali pre mimoriadnu ostrosť na výrobu náradia.

V južnej časti Slovenska je jeho výskyt neobvyklý. Kostra koňa, ktorú tu tiež objavili, pochádza z obdobia stredoveku z 10. až 11. storočia. "Zatiaľ sme preskúmali len malú časť objektu a veríme, že nájdeme aj hroby," dodala G. Březinová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu