Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo treba vedieť o pracovnom úraze

Žiadny úraz nepoteší. Priaznivejšou správou však je, že ak sa zraníte v práci a nie ste na vine svojou nepozornosťou, spoluzodpovednosť za vaše zdravie nesie zamestnávateľ. Ten sa poisťuje v Sociálnej poisťovni práve pre prípad pracovného úrazu a Sociálna poisťovňa jeho zamestnancom, teda aj vám, vypláca počas práceneschopnosti dávky.

Pracovný úraz je poškodenie zdravia alebo dokonca i smrť zamestnanca spôsobené nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov, ktoré utrpel pri plnení pracovných či služobných úloh alebo v priamej súvislosti s nimi.

Iné zranenia v práci

Pracovný úraz môže byť aj priamym dôsledkom pracovných alebo služobných úloh a môže nastať aj pri odvracaní škody hroziacej zamestnávateľovi. Okrem bežnej náplne práce sa za plnenie spomínaných úloh považujú napríklad aj rôzne školenia či služobné cesty na príkaz zamestnávateľa. Teda k zraneniu, ktoré sa dá považovať za pracovný úraz, nemusí prísť priamo len v budove zamestnávateľa, ale aj mimo nej.

Čo nie je pracovný úraz

Za pracovný úraz sa nedá považovať zranenie, ktoré zamestnanec utrpel cestou do práce alebo počas stravovania. Rovnako sa nedá za pracovný úraz považovať nehoda počas návštevy zdravotníckeho zariadenia, ak tam zamestnanca neposlal jeho nadriadený, alebo ak nesprevádzal na ošetrenie iného smoliara s pracovným úrazom. Ak sa zranenie stane pod vplyvom alkoholu alebo drog, či v dôsledku ignorovania princípov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, nedá sa v žiadnom prípade považovať za pracovný úraz.

Sociálne zabezpečenie

Dávky sociálneho zabezpečenia vypláca už spomenutá Sociálna poisťovňa zo zvláštneho fondu úrazového poistenia. Okrem zamestnancov na ne majú nárok aj študenti, ktorí sa zranili počas praxe, dobrovoľní záchranári, ktorí utrpeli zranenia pri zásahu, vojaci a "civilkári", v prípade úmrtia aj vyživované osoby. Okrem úrazovej dávky môže mať poškodený nárok aj na "bolestné" a náhradu za sťaženie spoločenského postavenia. Bodovú hodnotu určí lekár - 1 bod v súčasnosti predstavuje vyše 316 korún.

Vždy sa môže stať, že pracovný úraz so sebou prinesie aj smrť. V tomto vážnom prípade vypláca pozostalým všetky pohrebné náklady Sociálna poisťovňa. Maximálna výška je však limitovaná 50 tisícmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu