Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stále viac ľudí stráca prácu kvôli alkoholu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PRAHA - V Česku pribúdajú ľudia, ktorých prepustili zo zamestnania, lebo pili počas pracovnej doby. Oproti vlaňajšku, keď bol alkohol ako dôvod prepustenia zo zamestnania na osemnástom mieste, teraz vyskočil už na šieste poradie v rebríčku.

Vyplýva to z marcového výskumu agentúry Commservis.com, ktorá sa dlhodobo zaoberá výskumom trendov. Prieskum robila v 73 českých firmách. Vlani ČR prekonala najväčší medziročný rast nezamestnanosti od roku 1993. "Dnes je však strata zamestnania oveľa závažnejšia, pretože ľudia sú zaťažení úvermi, ktoré oproti roku 1993 vzrástli o stovky percent," uviedol špecialista na krízovú komunikáciu a riadenie Tomáš Zdechovský. Pripomenul, že na konci minulého roka české domácnosti dlhovali bankám a finančným inštitúciám vyše 983 miliárd českých korún.

Podľa neho sa zamestnanci obávajú straty zamestnania, a tak sa často snažia zbaviť problémov a stresu alkoholom. "Ľudia v patových situáciách často siahajú po najľahšom riešení, ktorým môže byť únik z reality cez alkohol," dodáva Zdechovský. Vedci už dávnejšie zistili, že neurotický človek s veľkou pravdepodobnosťou prepadá úzkosti a depresii, a ľahšie preto siahne po tabaku, alkohole alebo drogách ako po upokojujúcom prostriedku.

Zvýšený záujem o alkoholické nápoje zaznamenali aj českí obchodníci. Z ich regálov v súčasnosti najčastejšie mizne lacnejší alkohol. Podľa psychológov tento trend skrýva veľké nebezpečenstvo, pretože medzi občasným pitím a alkoholizmom je tenká hranica, ktorá je u každého jedinca odlišná.

Podľa českého ministerstva práce je v súčasnosti nezamestnanosť najvyššia za posledných päť a pol roka. V februári bola 9,9 percenta, v marci podľa odhadov už prekročila desať percent. Počet ľudí bez práce sa zvyšuje najmä kvôli hospodárskej kríze, podniky nevytvárajú kvôli úsporám nové pracovné miesta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu