Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pretekárska Formula 3 jazdí na čokoládu

Formula 3 jazdí na čokoládu
Formula 3 jazdí na čokoládu

BOSTON – Poháňajú ho zvyšky čokolády a jeho komponenty vyrobili z mrkvy, zemiakového škrobu a ľanu. Mnohé sa zvyčajne nachádzajú na pultoch tržníc alebo tiež v smetiakoch. Väčšina materiálov, z ktorého ho postavili, je skutočne priemyselný odpad.

Prvý úplne ekologický monopost Formuly 3 je nielen priateľský voči životnému prostrediu, ale aj dostatočne rýchly. Dosiahne rýchlosť 220 kilometrov za hodinu a z nuly na 90 kilometrov za hodinu zrýchli za dve a pol sekundy.

Prvý monopost F3 na svete vyrobený z obnoviteľných materiálov vyvinula spoločnosť Lola a vedci z univerzity v britskom Warwicku. Predstavili ho na konferencii o energii v americkom Bostone. "Lola je neuveriteľne zelená, je z materiálov, ktoré by inak skončili na skládke. Takáto recyklácia ľudí priťahuje, pretože pri nej nemusia pohnúť ani prstom," povedal jeden z návrhárov auta Kerry Kirwan. "Ľuďom toto auto skutočne prirástlo k srdcu, pretože je milé," dodal.

Motor BMW s objemom dva litre prestavali z benzínového na dieselový a prispôsobili tak, aby mohol využívať palivo z odpadov z čokoládovní alebo iných tovární, kde sa používajú rastlinné oleje. Lola má okrem bizarného paliva ešte ďalšie pozoruhodné črty. Je to napríklad chladič, ktorý konvertuje ozón späť na kyslík.

"Je to pretekárske auto, ktoré kadiaľ ide, tadiaľ čistí," povedal ďalší člen dizajnérskeho tímu Steve Maggs. Katalyzátor umiestnený na chladiči eliminuje prízemný ozón - hlavnú zložku smogu. Tento ozón na rozdiel od ozónu v stratosfére, ktorý chráni našu planétu pred ultrafialovým žiarením, výrazne zhoršuje kvalitu ovzdušia. Monopost vyvíjali univerzitní vedci deväť mesiacov a stálo 200 tisíc dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu