Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Trpí vaše dieťa migrénou?

Migréna je choroba, ktorá si nevyberá. Prichádza potichu, bez zjavných príčin, a nekončiacou sa bolesťou privádza človeka do šialenstva. Možno ste však nevedeli, že postihuje i malé deti, ktoré ju už od útleho veku musia znášať. Dá sa vôbec v prípade migrény niečo robiť? Ako pomôcť dieťaťu, ktoré je postihnuté týmto ochorením? Na to sme sa spýtali odborníka.

V predškolskom a mladšom školskom veku je výskyt migrény rovnaký u chlapcov, ako aj u dievčat. V puberte však dievčatá majú migrénu dvakrát častejšie ako chlapci. "Migréna často začína už v detskom veku. Polovica dospelých pacientov s migrénou udáva, že ochorenie u nich začalo pred 20. rokom života a 25 % udáva prvé záchvaty migrény pred 10. rokom života. Celkovo na Slovensku migrénou trpí približne 60 000 detí," uvádza doc. MUDr. Pavol Sýkora z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Aké sú signály?

Vlastnému záchvatu často predchádzajú určité signály. Prvým príznakom býva zvyčajne zraková predzvesť vo forme zábleskov, výpadkov zorného poľa, tŕpnutie končatín a závraty. Následná bolesť sa spravidla prejavuje v jednej polovici hlavy, je silná, pulzujúca a s pocitom na vracanie. Zvyšuje sa precitlivenosť na svetlo a zvuk. Migréna sa zvýrazňuje otrasmi pri chôdzi. Bolesť trvá 2 - 12 hodín a po spánku ustúpi. V prípadoch, ak sa záchvaty opakujú častejšie ako 4x do mesiaca a výrazne ovplyvňujú kvalitu života, je vhodná preventívna liečba.

Migréna u detí

U malých detí je ťažké rozpoznať migrénu, pretože nevedia príznaky popísať. Zvyčajne pri nej pociťujú opakujúcu sa bolesť na čele alebo v spánkoch. Záchvaty migrény sa u nich objavujú raz alebo dvakrát do mesiaca. U detí sa vyskytujú špecifické formy migrény. "Konkrétne sú to stavy zmätenosti, dezorientácie či opakované vracanie bez zjavnej príčiny," vymenúva P. Sýkora. Veľmi nápomocná dokáže byť u detí, najmä do 12 rokov, keď sa nesmie použiť špecifická liečba na migrénu, akupunktúra. Dôležité je deťom veriť a byť pre ne oporou zo psychickej stránky. Nepodozrievať ich, že sa povedzme nechcú učiť, a preto si hľadajú výhovorku. Nie vždy totiž migrénu sprevádza vracanie, a tak mnohí rodičia, a niekedy aj lekári túto bolesť hlavy podceňujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu