Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zaujímavosti o tohtoročných Oscaroch

Oscar
Oscar (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Po prvý raz od roku 1944 sa o Oscara pre Najlepší film uchádza desať nominovaných. Spočiatku Akadémia vyše desaťročie nominovala na najlepší film viac ako päť snímok, pričom počas deviatich ročníkov bolo nominovaných desať.

V 16. ročníku udeľovania Cien Akadémie (1944) bolo súťažné pole takéto široké naposledy. Oscara pre najlepší film roka 1943 vtedy získala nesmrteľná romantická dráma Casablanca (1942).

Hore z produkcie Disney-Pixar je len druhým animovaným filmom, ktorý je nominovaný v kategórii Najlepší film. Pred ním sa to podarilo "disneyovke" Kráska a zviera v roku 1992. Kritikmi oceňovaný film sa zároveň uchádza o nomináciu v kategórii Najlepší animovaný film. V prípade úspechu by Pixar už tretí rok po sebe vládol kategórii animovaných filmov, keď v roku 2008 zvíťazil ich Ratatouille - Dobrú chuť! a v roku 2009 Wall-E.

Rekordérka Meryl Streep si stvárnením kuchárky a autorky kuchárskej knihy Mastering the Art of French Cooking (1961) Julie Child v snímke Julie & Julia vyslúžila už svoju šestnástu nomináciu na Oscara. V rebríčku najčastejšie nominovaných hercov a herečiek za ňou nasledujú Katharine Hepburn a Jack Nicholson s dvanástimi nomináciami.

Kathryn Bigelow je len štvrtou ženou, ktorá získala nomináciu na Oscara za réžiu a v prípade, že uspeje, bude vôbec prvou ocenenou ženou. Pridala sa k trojici úspešných režisérok, ktorú tvoria: Lina Wertmüller (Pasqualino Sedmikráska, 1975), Jane Campion (Piano, 1993) a Sofia Coppola (Stratené v preklade, 2003).

Rozhodnutie Akadémie filmových umení a vied rozšíriť pole nominovaných v kategórii Najlepší film na desať, dalo šancu tradične opomínanému žánru sci-fi. Nominácia snímok Avatar a District 9 zdvojnásobila počet sci-fi filmov nominovaných na Oscara, keďže doteraz sa to podarilo len snímkam E.T. - Mimozemšťan (1982) a Hviezdnym vojnám (Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej) z roku 1977.

Dvanásť z dvadsiatich nominovaných hercov a herečiek získalo svoju prvú nomináciu v kariére, zatiaľ čo piati - George Clooney, Morgan Freeman, Penélope Cruz, Helen Mirren a Meryl Streep už Oscara získali.

Slávnostný ceremoniál 82. ročníka udeľovania prestížnych filmových cien sa bude konať v noci zo 7. na 8. marca v hollywoodskom Kodak Theatre. Moderátormi večera budú Steve Martin a Alec Baldwin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu