Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dlhodobé užívanie marihuany môže spôsobiť psychózu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čím dlhšie ľudia užívajú marihuanu, tým pravdepodobnejšie je, že zažijú halucinácie, bludy alebo budú trpieť psychózou. Vyplýva to zo štúdie austrálskych vedcov.

U ľudí, ktorí po prvý raz vyskúšali marihuanu ako 15-roční, je dvojnásobne vyššie riziko vzniku psychóz vrátane schizofrénie, ako u tých, ktorí túto drogu nikdy neužili, zistili vedci. Štúdia, ktorú viedol John McGrath z austrálskej University of Queensland vznikla na základe prieskumu medzi 3 801 ľuďmi s priemerným vekom 20,1 roka, narodenými v Brisbane, informovali v americkom odbornom mesačníku Archives of General Psychiatry. Asi 17,7 percenta zúčastnených priznalo, že užíva marihuanu tri a menej rokov, 16,2 percenta štyri až päť rokov a 14,3 percenta šesť a viac rokov. U 65 respondentov diagnostikovali psychózy ako schizofrénia, a 233 malo aspoň raz halucinácie, uvádza sa v štúdii.

Vzťah medzi psychózami a marihuanou je však podľa vedcov zložitý. Ľudia, ktorí boli k vzniku psychóz náchylnejší, totiž "s väčšou pravdepodobnosťou začali s užívaním marihuany, čo následne prispelo k zvýšenému riziku rozvinutia psychotickej poruchy," tvrdia vedci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu