Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Construction Summit 2010

Construction summit 2010
Construction summit 2010

Každý človek potrebuje bývať. Treba však špecifickým segmentom obyvateľstva, ponúknuť zaujímavé formy bývania. Ako sa trh a štát stavajú k meniacim sa potrebám dnešného človeka?

Už neplatí priama úmera, že čím viac technológií budova obsahuje, tým je inteligentnejšia. Podstatou je, aby sa v nej človek cítil komfortne, a nebol zajatcom technológií. Ako určitý protipól tu stoja ekologické, nízkoenergetické a pasívne domy, v ktorých sa cíti pohodlne 94% ich obyvateľov. Motivovať developerov stavať takéto objekty a zákazníkov, aby ich kupovali, je však otázkou súčinnosti súkromného a štátneho sektoru.

Odborník s mnohoročnými skúsenosťami, Arch. Dipl. Ing. Stanislaus Dukat, majiteľ architektonickej kancelárie z Rakúska, uviedol hneď niekoľko závažných dôvodov, prečo sa orientovať na „zelenú výstavbu“. Upozornil na chystané zmeny v legislatíve na úrovni EÚ a nutnosť transformácie developerov. Jednou z významných častí jeho skvelej prednášky boli alternatívne zdroje energie a návratnosť investícií do opatrení šetriacich energiu.

Zaujímavú alternatívu bývania opísal Ing. arch. Peter Lovich, Phd. Z Ústavu architektúry obytných a občianskych budov: „V zahraničí je trendom konvertovať administratívne budovy na obytné. Sú v dobrých lokalitách, komerčne zaujímavé, najmä v súčinnosti so subvenciami, a i preto sa začínajú stavať budovy s univerzálnym skeletom vhodným ako pre administratívu, tak i pre obytné jednotky.“

Z úst prednášajúcich zazneli tiež možnosti orientácie na polyfunkčné objekty, rekonverzie „brownfields“, rekonštrukcie objektov na „béčkové“ kancelárske budovy a regenerácia bytového fondu s podporou štátnych programov.

Atraktívny program konferencie Construction Summit 2010 uzatvorila živá panelová diskusia so zástupcami bánk a developerov na tému „Dofinancovanie už rozostavaných projektov“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu