Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Deťom, o ktoré sa starajú starí rodičia, hrozí obezita

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - U malých detí, o ktoré sa pravidelne starajú starí rodičia, sa objavuje vyššie riziko, že budú trpieť nadváhou, tvrdí rozsiahla britská štúdia. Analýze vedci podrobili 12-tisíc trojročných detí a výsledky naznačujú, že možnosť problémov s nadváhou bola o 34 percent vyššia, ak sa o nich starí rodičia starali "na plný úväzok".

U detí, ktoré chodili do materskej školy alebo na nich dozeral opatrovateľ, sa zvýšená hrozba problémov s hmotnosťou neobjavovala, uvádza časopis International Journal of Obesity. Takmer štvrtina detí v predškolskom veku v Británii trpí nadváhou či obezitou. Výskumníci uviedli, že vplyv, aký má starostlivosť na ich hmotnosť, nie je dostatočne preskúmaný.

Štúdia použila údaje z vedeckej práce zameranej na deti vo veku od deviatich mesiacov do troch rokov narodených vo Veľkej Británii v rokoch 2000 a 2001. Podľa výsledkov sa v prípadoch, keď sa o deti starali aj starí rodičia, objavovalo až o 15 percent vyššie riziko, že budú mať nadváhu v porovnaní s tými, o ktoré sa starali výlučne rodičia. Keď sa starí rodičia o deti starali po celý čas, bolo riziko ich nadváhy vyššie až o 34 percent, zistil tím z University College London.

Pri neskoršej analýze, ktorá brala do úvahy aj socio-ekonomické pozadie dieťaťa sa ukázalo, že zvýšené riziko bolo viditeľné iba u detí s matkami s vysokoškolským vzdelaním, zastávajúcimi manažérske alebo odborné posty alebo žijúcimi so svojím partnerom. Zvýšené riziko nadváhy sa spájalo aj so starostlivosťou, ktorú im poskytovali príbuzní či priatelia, no iba ak bola na plný úväzok. Podľa výskumníkov si rodičia veľmi cenia opateru zo strany starých rodičov a považujú ju za najlepšiu alternatívu k rodičovskej starostlivosti "na plný úväzok". Uviedli však, že by svojich rodičov mali oboznámiť s informáciami o stravovaní a cvičení detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu