Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko má už 77 dolárových miliardárov

Roman Abramovič
Roman Abramovič

MOSKVA – Počet ľudí, ktorý majú v Rusku majetok aspoň za jednu miliardu dolárov, stúpol za rok na 77. Podľa časopisu Finans ich bolo pred rokom iba 49.

K trojici najbohatších stále patrí majiteľ britského futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, čo je zároveň jediné meno, ktoré časopis spomína. „Predchádzajúci zoznam odrážal pesimistickú náladu tých čias. Počas roku sa ale opäť všetko zmenilo. Svoje urobila štedrá finančná pomoc finančným trhom od vlád celého sveta, spolu s priamou podporou miliardárov v Rusku,“ píše časopis. Úplný zoznam miliardárov zverejní až na budúci pondelok.

K tomu, aby sa človek tento rok v Rusku dostal do prvej desiatky boháčov, musel mať majetok aspoň za 9,95 miliardy dolárov . Desať najbohatších Rusov má dohromady 139,3 miliardy dolárov. To je skoro dvojnásobok minuloročnej sumy, ktorá dosahovala len 75,9 miliardy dolárov. Avšak v rekordnom roku 2008 si desať najbohatších Rusov medzi seba rozdelilo 221 miliárd dolárov.

K rastu majetku miliardárov pomohol predovšetkým rast akciových trhov, z časti aj protikrízové opatrenia vlády. Väčšina ruských magnátov zbohatla na diskutabilnej privatizácii v 90. rokoch minulého storočia. Typický ruský miliardár je spravidla vlastníkom firmy, ktorá ťaží ropu a zemný plyn, prípadne zlato a ďalšie kovy. Niektorí z týchto ľudí sú povestní tým, že dávajú svoje bohatstvo najavo veľmi okato.

Keď časopis zverejnil zoznam pred dvomi rokmi, bolo na ňom až 101 ľudí. Za vlaňajším prepadom počtu miliardárov v Rusku je kolaps cien ropy a kovov. Komoditný trh sa ale v priebehu roku 2009 zotavil, takže zmeny na tohtoročnom zozname najbohatších Rusov sú markantné.

Vlani časopis Finans z trónu zosadil zadlženého oligarchu Olega Deripasku, ktorý je okrem iného majiteľom najväčšieho svetového producenta hliníku, spoločnosti Rusal. Za najbohatšieho ruského magnáta Finans označil kontroverzného podnikateľa Michaila Prochorova.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu