Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Obézni ľudia by mali platiť za druhé sedadlo v lietadle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Viac ako 75 percent ľudí si myslí, že letecké spoločnosti by mali zaviesť poplatky pre pasažierov s nadváhou, ktorí potrebujú sedadlo navyše. Vyplýva to z prieskumu webstránky Skyscanner.net, ktorého sa zúčastnilo 550 respondentov.

Výsledky prieskumu dokazujú, že 76 percent opýtaných si myslí, že pasažieri s nadváhou a obezitou, ktorí sa nezmestia na jedno sedadlo, by mali platiť viac. Proti takýmto opatreniam sa vyjadrilo len 22 percent respondentov. Anketa sa uskutočnila v čase, keď sa čoraz častejšie debatuje o zavedení možných príplatkov pre pasažierov s nadváhou.

Túto diskusiu odštartovali správy, že spoločnosť Air France-KLM plánuje zaviesť poplatky pre pasažierov, ktorí potrebujú sedadlo navyše. Vedenie spoločnosti však tieto správy dementovalo s tým, že od 1. februára budú mať cestujúci s nadváhou, ktorí sa sami rozhodli, že pre svoje pohodlie zaplatia viac, šancu dostať svoje peniaze späť v prípade, že let nebude plne obsadený. Spoluzakladateľ webstránky Skyscanner.net Barry Smith k tejto téme poznamenal, že pre letecké spoločnosti je to veľmi citlivá záležitosť.

"Na jednej strane je pochopiteľné, ak by spoločnosti zaviedli poplatky pre pasažierov, ktorí potrebujú viac než jedno sedadlo. Na druhej strane však existujú argumenty, že spoločnosti by mali vybaviť svoje lietadlá sedadlami rôznych veľkostí, aby mohli pohodlne prepravovať všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich hmotnosť," dodal Smith.

Obéznejší ľudia cestujúci lietadlami amerických spoločností Southwest Airlines a United Airlines si už povinne musia zaplatiť za druhé sedadlo, pričom môžu požiadať o vrátenie peňazí v prípade, že let nie je plne obsadený. Naopak v Kanade Najvyšší súd zakázal spoločnostiam vyberať poplatky za ďalšie sedadlo pre pasažierov s nadváhou alebo obezitou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu