Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Veľtrhy ITF Slovakiatour a Danubius Gastro otvárajú brány 21. januára

Veľtrh ITF Slovakiatour a Danubius Gastro
Veľtrh ITF Slovakiatour a Danubius Gastro

V termíne 21.–24.1.2010 sa v Incheba Expo Bratislava uskutoční 16. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour spolu so 17. medzinárodným veľtrhom gastronómie Danubius Gastro.

Veľtržnú kombináciu dopĺňajú súbežné podujatia: 17. medzinárodná špecializovaná výstava Poľovníctvo a oddych, 2. ročník medzinárodnej špecializovanej výstavy Wellness a fitness, 7. festival cestovateľských filmov Camera Slovakia, 10. výstava strojov a technológie pre obchody Exposhop a 9. výstava obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack.

Cestovanie a gastronómia prirodzene patria k sebe. ITF Slovakiatour prináša atmosféru diaľok a krás blízkych regiónov. Danubius Gastro predstaví kulinárske a nápojové špeciality, ktoré možno ochutnať aj na potulkách svetom. Veľtržná kombinácia sa vďaka pestrým expozíciám a bohatým sprievodným programom teší obľube odborníkov aj širokej verejnosti. Tento rok sa na ploche 34 500 m² predstaví 768 vystavovateľov z 31 krajín.

 

ITF SLOVAKIATOUR

Počet vystavovateľov: 440

Výstavná plocha: 17 500m²

Zúčastnené krajiny: 29 Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Egypt, Fínsko, Grécko, Holandsko, India, Chorvátsko, Indonézia, Izrael, Jamajka, Japonsko, Kazachstan, Maďarsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rusko, Slovenská republika, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Tunis, Turecko, Veľká Británia, Ukrajina.

Haly: B0, B1, B stred, B2, Expo Arena, D2

ITF SLOVAKIATOUR sa postupne vypracoval na jeden z najvýznamnejších veľtrhov cestovného ruchu v regióne Strednej Európy. V roku 1999 bol zaradený do prestížnej medzinárodnej organizácie veľtrhov cestovného ruchu ITTFA. Už 16 rokov je miestom, kde svoju ponuku dovoleniek prezentujú cestovné kancelárie a tour operátori, informácie o krajinách sa odborná aj široká verejnosť dozvedá prostredníctvom ich zahraničných zastúpení a nechýbajú slovenské a české regióny. V komplexnej ponuke vystavovateľov sú reprezentatívne zastúpené všetky typy subjektov s cestovným ruchom súvisiace. Mimoriadna pozornosť je venovaná sprievodným podujatiam, ktoré majú za cieľ zvýšiť odborný kredit a zaujať širokú verejnosť. Veľtrh sa neustále vyvíja a reaguje na trendy pôsobiace v ekonomike a prichádzajúce zo zahraničia.

Dôležitou súčasťou veľtrhu je sekcia zahraničných prezentácií krajín, ktorých počet sa každým rokom zvyšuje. Tento rok sa predstavia Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Egypt, Grécko, Chorvátsko, Indonézia, Izrael, Japonsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Srbsko, Španielsko, Taliansko, Tunis a Turecko. Vôbec po prvýkrát sa veľtrhu zúčastnia Jamajka a Kazachstan. Účasť potvrdili všetky regióny Slovenska. Regionálne expozície poskytnú informácie o zaujímavostiach, historických pamiatkach, prírodných krásach a možnostiach ubytovania. Prezentované budú aj lyžiarske strediská a celoročne obľúbené kúpele. Na 16. veľtrhu ITF SLOVAKIATOUR sa okrem domácich regiónov dôkladne oboznámime s turistickými možnosťami u našich západných susedov. Česká republika má spomedzi zahraničných zastúpení najväčšiu výstavnú plochu a predstaví sa v rámci naj 5 českých regiónov: Břeclavsko, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Východná Morava a Vysočina. Milovníci Talianska ocenia zastúpenie regiónov Calabria, Cagliari a Sardínia.

 

Partnerstvo a spolupráca

Partnerským regiónom 16. medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu je Košický samosprávny kraj. V spoločnej prezentácii miest, obcí, mikroregiónov, historických regiónov a združení podnikateľov v cestovnom ruchu má ambíciu ukázať, v čom je sila a turistický potenciál kraja.

V Košickom kraji sídli 440 obcí a miest. Takmer jedna tretina zo 773 tisíc obyvateľov žije v krajskom meste, no okolitý okres Košice - okolie má naopak najnižší stupeň urbanizácie – iba 13 percent. Vidiecky charakter prevláda na väčšine územia. Preto aj strategické materiály regionálnej samosprávy kladú dôraz na rozvoj vidieka a podporu cestovného ruchu v tradičných turistických oblastiach. Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja schválilo Stratégiu rozvoja cestovného ruchu v regióne Dolný Zemplín, v regióne Národného parku Slovenský raj a v Národnom parku Slovenský kras. Počas veľtrhu chcú zástupcovia Košického samosprávneho kraja vyzdvihnúť prírodné a historické danosti, ako aj kvalitné služby.

Čestným hosťom veľtrhu je Malokarpatská vínna cesta. Odbornými garantmi sú Slovenská agentúra pre cestovný ruch, Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr, Združenie miesta a obcí Slovenska a Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Záštitu nad veľtrhom prevzalo Ministerstvo hospodárstva SR. Z rúk ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka budú odovzdané ocenenia Osobnosť cestovného ruchu Slovenskej republiky za rok 2009.

Novinkou pre návštevníkov je spolupráca so Železničnou spoločnosťou Slovensko, ktorá sa stala oficiálnym dopravcom veľtrhu. Všetci, ktorí sa pri vstupe preukážu zvýhodneným spiatočným cestovným lístkom z akejkoľvek stanice ZSSK do niektorej zo staníc v Bratislave, získajú okrem 25% zľavy z cestovného, aj zľavu 25% z 4–eurovej vstupenky na veľtrhy.

 

Sprievodný program

Prvý deň veľtrhu je určený odbornej verejnosti, ktorá ho navštevuje predovšetkým za účelom rozvoja obchodných kontaktov. Sprievodné programy boli zostavené tak, aby aktuálnosťou tém oslovili odborníkov aj širokú verejnosť. Tematike destinačného manažmentu a marketingu sa bude venovať odborný seminár Ako dostať mesto a región na mapu Európy.

Veľkej obľube návštevníkov sa už niekoľko rokov teší festival cestovateľských filmov Camera Slovakia. Počas neho sa premiérovo prezentujú dokumentárne filmy a fotografie zachytávajúce dobrodružnú atmosféru expedícií do najrôznejších kútov sveta. V rámci špecializovanej výstavy Wellness a Fitness sú pripravené odborné semináre Má zmysel klubové členstvo? a Funkčný tréning – štandard moderného fitness centra.

 

DANUBIUS GASTRO

Počet vystavovateľov: 328

Výstavná plocha: 17 000 m²

Zúčastnené krajiny: 8 Česká republika, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovenská republika, Taliansko Haly: A0, A1, A2, Expo Arena, D1, D2 Danubius Gastro 17. krát prinesie opäť zážitok chutí, vôní a majstrovstva profesionálov pracujúcich v gastronómii. Na veľtrhu sa prezentujú produkty a služby gastronómie, potravinárstva a hotelierstva. Ide o rozhodujúce podujatie v tejto oblasti na Slovensku i v rámci stredoeurópskeho regiónu. Nosnými oblasťami veľtrhu s vysokým počtom nových aj etablovaných vystavovateľov sú gastrotechnika, potraviny, káva a technika na jej prípravu. Výrazný nárast bol zaznamenaný vo vinárstve, kde okrem širokého zastúpenia domácich producentov a dovozcov, sú kolektívne zastúpení aj francúzski, českí a moravskí vinári. Prítomný bude zástupca najstaršieho vinárskeho domu v oblasti Champagne, ktorý existuje od roku 1584.

 

Partnerstvo a spolupráca

Partnerom veľtrhu je Metro Cash & Carry Slovakia. Odbornými garantmi sú Asociácia someliérov, Cech pekárov a cukrárov regiónu Západného Slovenska, Slovenská barmanská asociácia, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Zväz obchodu Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Záštitu nad veľtrhom prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva SR. V roku 2004 uviedlo Národný program podpory poľnohospodárskych výrobkov a potravín Značka kvality SK s cieľom upriamiť pozornosť slovenských spotrebiteľov na kvalitné domáce potraviny, a zároveň tak podporiť predaj domácich potravín v rozrastajúcom sa konkurenčnom prostredí otvoreného trhu Európskej únie.

Na základe výzvy sa prihlásilo 25 výrobcov, ktorí požiadali o udelenie Značky kvality SK na 128 svojich výrobkov, z čoho 2 výrobcovia požiadali o predĺženie používania Značky kvality SK na 7 výrobkov. Počas slávnostného otvorenia tohtoročného veľtrhu DANUBIUS GASTRO, minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan slávnostne odovzdá titul Značka kvality SK oceneným výrobcom.

 

Sprievodný program

Príprave sprievodných programov bola v spolupráci s odbornými garantmi venovaná mimoriadna pozornosť. Pripravené sú mnohé semináre, súťaže, prezentačné a predajné prehliadky, ktoré prezradia nové trendy v potravinárstve a “kulinárske finty” od popredných odborníkov.

Po ročnej prestávke sa na veľtrhu opäť konajú Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy, prvý raz v troch kategóriách Barista 2010, Coffee in Good Spirit 2010 a Latte Art 2010. Pekárska súťaž o Najlepší bratislavský rožok bude doplnená súťažami o Najlepší pletený výrobok z kysnutého cesta a Najkrajšie umelecké dielo z karamelu. Ako jednu z najatraktívnejších sprievodných akcií môžeme vyzdvihnúť národnú prehliadku kuchárskeho a cukrárskeho umenia Poézia v gastronómii, kde sa predstavia súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Nebudú chýbať barmanské súťaže St. Nicolaus Cup 2010 spolu s St. Nicolaus Free Style, ktoré určite potešia oči, ale aj chuťové poháriky. Milovníci vína môžu ochutnať vzácne odrody z celého sveta a pokochať sa zručnosťou someliérskych majstrov, ktorí si zmerajú sily v súťaži Corner Sommelier Competition – Down Under Trophy 2010. Umelecké výtvory vyrezané z ovocia a zeleniny budeme môcť sledovať počas súťaží Carving Cup 2010.

Najlepšie exponáty a novinky prezentované na veľtrhu získajú ocenenie DANUBIUS GASTRO 2010. Na Danubius Gastro sa po prvýkrát udelí aj prestížny gastronomický Oskar.

Prvýkrát sa na Slovensku koná najprestížnejšia svetová kuchárska súťaž Bocuse d´Or. Pridelením licencie na usporiadanie národného kola získalo Slovensko záruku na postup do európskeho kola a šancu na postup do svetového kola súťaže. Táto veľkolepá kuchárska a mediálna šou sa počas viac ako 20-tich rokov svojej existencie rozrástla na všetky kontinenty a je považovaná za gastronomického Oscara. Založil ju dnes 82-ročný šéfkuchár a držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu a titulu šéfkuchár storočia Paul Bocuse. Za prezidenta slovenského kola bol menovaný Jaroslav Žídek.

 

Sprievodný program veľtrhu ITF SLOVAKIATOUR a DANUBIUS GASTRO

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu