Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vianoce v meste: koncerty, kapustnica a MHD zadarmo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské mestá sa v nasledujúcich dňoch chystajú spríjemniť svojim občanom obdobie Vianoc najčastejšie koncertmi, vianočným punčom, kapustnicou pre bezdomovcov, ale napríklad aj bezplatnou dopravou.

V niektorých regiónoch však plány zrejme prekazí chrípková epidémia a zákaz verejných podujatí. Netradičný darček, bezplatnú mestskú hromadnú dopravu, pripravila svojim obyvateľom na Vianoce samospráva v Leviciach. Cestovanie bez lístkov od Štedrého dňa po Štefana zaplatí radnica, no mestská pokladňa by to podľa prednostu mestského úradu Mariána Sokola nemala výraznejšie pocítiť.

Cestovanie zadarmo počas sviatkov si v minulosti vyskúšali napríklad aj občania Zvolena, tamojší dopravca SAD Zvolen však mikulášsku akciu spred troch rokov už nezopakoval. Najčastejšie vedenia miest plánujú pre občanov vianočné benefičné koncerty. Umelcov si napríklad môžu 20. decembra vypočuť obyvatelia Nových Zámkov, na Štefana podobnú akciu chystá mesto Šaľa v kostole Svätej Margity. V Komárne dva koncerty vážnej hudby plánované na budúci týždeň pravdepodobne organizátori zrušia.

"Protiepidemiologická komisia pre chrípku zakázala verejné zhromaždenia," povedal Gabriel Veselovský z oddelenia kultúry mestského úradu. Toto opatrenie sa však podľa neho nevzťahuje na tradičné rozdávanie darčekov a vianočnej polievky bezdomovcom. Vianočnú kapustnicu chystajú pre bezdomovcov aj v Banskej Bystrici.

"Bude to na Štedrý deň v centre Červeného kríža pod Urpínom," spresnila hovorkyňa mesta Monika Pastuchová. Banskobystričania sa 17. decembra môžu tešiť aj na vianočný punč od primátora Ivana Saktora. Vlani pri tejto akcii vyzbierali dobrovoľný príspevok pre Konto nádeje okolo 30.000 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu