Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Remeselná výroba prekvitá aj v súčasnosti

Dni Vianoc Zobraziť galériu (3)
Dni Vianoc

Ručné práce patrili v minulosti medzi obľúbené voľnočasové aktivity, dnes je ľudí ktorí sa im venujú podstatne menej. Na výstave Dni Vianoc v Inchebe návštevníci môžu obdivovať zručnosť a krásne výrobky remeselníkov, ktorých zastrešuje Združenie cechov historických remesiel so sídlom v Borskom Mikuláši.

Úradujúci cechmajster, Marian Poliak nám priblížil aké remeslá sú na výstave Dni Vianoc prezentované. V združení cechov historických remesiel sú manuálne zdatní prvovýrobcia. Každý ponúka a predvádza vlastnoručne vyrobené produkty. Vystupujú v historických kostýmoch väčšinou z obdobia gotiky. Na prvý pohľad zaujmú aj stánky remeselníkov. Sú to drevené kostry obtiahnuté prírodným plátnom.

V rámci združenia cechov je 35 rôznych remesiel. Ročne sa zúčastňujú približne 50 kultúrnych akcií. Pán Poliak sa už 19 rokov venuje výrobe sviečok z včelieho vosku. Ide o starú technológiu siahajúcu až do 10. storočia. Používali sa na svietenie v hradoch, zámkoch a v kostoloch, pretože nedymia. Ide o čistý zdravý organický materiál. V začiatkoch boli ľudia voči voskovým sviečkam nedôverčiví, ale dnes je o ne veľký záujem aj v domácnostiach. Manželka pána Poliaka sa venuje paličkovaniu a výrobe šúpoľových bábik. Kedysi boli tieto činnosti výsadou manželiek šľachticov.

Návštevníci Dní Vianoc si na výstave okrem paličkovania, šúpoľových bábik a výroby sviečok, môžu pozrieť aj kožené výrobky, drevené hračky, pletené, háčkované a štrikované výrobky, produkty zo skla, medovníky, píšťalky a pletené košíky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu