Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Aj choré deti majú svoje sny. Pomôžme im ich plniť

Nelka si vyskúšala nový guličkový bazén Zobraziť galériu (3)
Nelka si vyskúšala nový guličkový bazén

Už štvrtý rok sa sny chorých a zomierajúcich detí premieňajú na skutočnosť. Stačí snívať a želať si… A nezisková organizácia ŽELAJ SI sa postará o to, aby sa stali skutočnosťou. „Aj choré deti predsa majú svoje sny. Nedovoľme, aby kvôli svojej chorobe o ne prišli, aby prestali veriť a poddali sa osudu,“ hovorí predsedníčka organizácie Soňa Rebrová.

„Túžime po tom, aby deti aspoň na jeden deň zabudli na svoju chorobu, a uverili, že sny sa plnia. Možno sa im jedného dňa splní aj ten najväčší sen: vyzdravieť,“ dodáva.

Za štyri roky činnosti už stihli potešiť takmer dve stovky detí. „Medzi najčastejšie želania patria notebooky. Deti sú zatvorené medzi štyrmi stenami nemocničnej izby na niekoľko týždňov, mesiacov, ba dokonca i rokov, túžia pomocou notebooku sa skontaktovať so svojou rodinou, kamarátmi, zahrať sa hry, urobiť si domáce úlohy. Splnili sme však aj také želania, ako výlet do Paríža, let helikoptérou, nakupovací deň, zážitkový deň v zábavnom parku či stretnutie s Angelom so skupiny Kelly Family,“ hovorí Soňa Rebrová.

Aj Petronelka Eliášová (10) z Prešova mohla vďaka ŽELAJ SI dostať to, po čom túžila: suchý bazén s guličkami. „Dcérka sa narodila s hydrocephalom (zväčšenie objemu tekutiny v mozgových komorách, pozn. red.), má aj rázštep chrbtice. Je nechodiaca a celý deň sa pohybuje len na vozíčku. Veľmi si želala guličkový bazén, aby sa medzi guličkami aspoň trochu uvoľnili jej stuhnuté svaly,“ hovorí jej mama Anna Eliášová.

„Bazén sme Petronelke priniesli priamo domov začiatkom októbra. Bolože to radosti! Ja som ho nafúkala a Peťka doňho vlastnoručne nasypala všetkých TISÍC guličiek, ktoré sme do bazéna kúpili,“ hovorí Soňa Rebrová. Nelka sa veľmi tešila, smiala sa od radosti. V bazéne sa bláznila viac než polhodinu, hoci už takmer nevládala s dychom.

Nelka mala práve náročné obdobie: je po dvojnásobnej operácii, lebo tekutina, ktorú z jej mozgu odvádza hadička do brucha, sa v brušku prestala vstrebávať. Hadičku lekári preoperovali na iné miesto v brušnej dutine, ale aj tam sa tekutina začala hromadiť. „Nevieme, čo ďalej, zrejme nás čaká tretia operácia,“ smúti mamina.

Nelka však vo svojom bazéne pôsobila opäť šťastne a veselo. „Splnený sen ju doslova nabil pozitívnou energiou a tak veríme, že sa jej stav začne opäť zlepšovať. Držíme jej veľmi palce,“ hovorí Soňa Rebrová zo ŽELAJ SI.

Aj vy môžete podporiť činnosť tejto neziskovej organizácie. Od polovice decembra bude prebiehať na www.topky.sk dražba vecí celebrít, ktoré ŽELAJ SI venovali kúsok zo seba. A tak môžete venovať niekomu výnimočnému výnimočný darček - kúsok celebrity. Vydražiť si budete môcť krabičku od kubánskych cigár a tričko od Joža Ráža, hokejový dres od Janka Lašák, vlastnoručne podpísané knihy od Olinky Feldekovej, ručne maľované tričko od Kristíny Farkašovej, či šperk od Lei Fekete.

Kúpou veci od slávnej osobnosti nielenže získate originálny darček, ale zároveň tak podporíte dobrú vec: celý výťažok z dražby pôjde na neziskovú organizáciu ŽELAJ SI, ktorá už štvrtý rok plní tajné sny dlhodobo chorých a zomierajúcich detí. Plňte priania detí už dnes.

Viac informácií nájdete na www.zelajsi.sk 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu