Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Chuť vína sa zlepší pri farebnom svetle

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Profimedia)

MAINZ – Okrem farby nápoja, ovplyvňuje jeho chuť aj farba okolia. V miestnosti s červeným alebo modrým svetlom chutí víno lepšie ako pri zelenom či bielom osvetlení. Vyplynulo to zo štúdie nemeckých vedcov.

Vedci sa pýtali vo svojich štúdiách asi 500 účastníkov na to, ako im chutí víno a koľko by za neho boli ochotní dať. Pritom sa ukázalo, že testovaní ľudia by za fľašu rizlingu zaplatili aj o viac ako euro navyše, keď sa im víno ponúkalo pri červenom a nie pri zelenom osvetlení.

Chuť vína pod červeným svetlom vraj bola taktiež približne 1,5 krát sladšia ako pod bielym alebo zeleným osvetlením. Aj celková chuť si vyslúžila lepšie hodnotenie pri červenom svetle. Farba osvetlenia má na chuť vína vplyv, a to hlavne vtedy, keď nemení farbu nápoja.

"Extrémne svetelné podmienky ako v niektorých baroch môžu v každom prípade chuť vína ovplyvniť," uviedol expert Oberfeld-Twistel.

Ak si chce ale niekto víno skutočne vychutnať, malo by to podľa neho byť pri osvetlení neutrálnej farby.

"Prečo hodnotíme aróma pri rôznych osvetleniach inak, sa dá čiastočne vysvetliť tým, že za príjemne pôsobiaceho svetla aj víno chutí lahodnejšie," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu