Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Vedcov nadchli prvé zrážky v obrovskom urýchľovači

Urýchľovač častíc
Urýchľovač častíc

ŽENEVA – Vedci zaznamenali prvé zrážky v obrovskom urýchľovači Európskej organizácie pre jadrový výskum. Opäť ho spustili pred tromi dňami.

Častice priviedli ku kolízii v štyroch bodoch 27 kilometrov dlhého kruhového tunela vybaveného 9600 magnetmi, ktoré riadia a urýchľujú ich tok. Kolízie protónov obiehajúcich tunelom proti sebe by mali vytvárať elementárne častice, ktoré neboli ešte nikdy pozorované. Tieto častice prevládali vo vesmíre tesne po takzvanom veľkom tresku, kd sa spojili, aby vytvorili jadrá atómov.

"Stopy (vytvorené kolíziami častíc), ktoré pozorujeme, sú nádherné," povedal hovorca CERN Andrej Golutvin. Podľa ďalšieho hovorcu Jürgena Schukraft všetci v kontrolnom sále vybuchli nadšením.

Urýchľovač dali do prevádzky v piatok po štrnásťmesačnej prestávke spôsobenej ťažkou poruchou, ktorá sa objavila už krátko po jeho spustení. Dokáže urýchliť pohyb častíc tak, že dosahujú takmer rýchlosť svetla. Pri ich zrážkach sa preto môžu vytvoriť podmienky, ktoré existovali tesne po predpokladanom vzniku vesmíru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu