Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Bratislave postavili nezmyselnú hranicu

Hranica na Hviezdoslavovom námestí
Hranica na Hviezdoslavovom námestí

Kto pred pár dňami prechádzal Hviezdoslavovým námestím v Bratislave, mohol ostať dosť prekvapený. Celé námestie rozdelila nezmyselná hranica. Prechádzajúcich zastavil vysoký plot s ostnatým drôtom, či dokonca pohraničná hliadka so psom.

Šokovaní ľudia si mysleli, že ide opäť o nejaké bezpečnostné opatrenie kvôli blízkej ambasáde USA. Nakoniec sa ukázalo, že ide o čosi iné, o netradičný happening k uvedeniu nového slovenského filmu Hranica.

Tento dokumentárny film režiséra Jaroslava Vojteka totiž hovorí o nezmyslenej hranici, ktorá rozdelila dedinu Slemence na východe Slovenska. Po II. svetovej vojne bola Zakarpatská Rus pridelená vtedajšiemu Sovietskemu zväzu a novú štátnu hranicu vytýčila nekompromisne Červená armáda. Československá obec Slemence mala tú smolu, že stála novej hranici v ceste. Jej obyvatelia sa zrazu ocitli rozdelení do dvoch štátov. Jedna ostala v Československu a druhá pripadla Sovietom. Tak sa začala história Veľkých a Malých Slemeniec rozdelených hranicou z ostnatého drôtu. Film bol nakrúcaný 7 rokov časozbernou metódou. Je postavený na osobných výpovediach obyvateľov, ktorí nám odkrývajú svoje ťažké osudy plné utrpenia - deti oddelené od rodičov, ženy od svojich mužov, susedia a priatelia, ktorí si nemohli ísť ani na pohreb. Niekedy je až ťažké uveriť, že všetko toto dokázala spôsobiť jedna nezmyselná hranica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu