Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rozhovor s Vladimírom Bajanom, bratislavským županom

Vladimír Bajan Zobraziť galériu (4)
Vladimír Bajan

Hala v Petržalke. Niektorí poslanci z SDKÚ hovoria, že ste kúpou pozemku pod ňu každého obyvateľa nášho kraja zadlžili 500 korunami, čo je na úkor ciest, opráv škôl, cyklodráh. Kto to bude splácať tých 300 miliónov, a na mieste, kde je neďaleko čistička?

Nikoho sme nezadlžili, pretože pozemok sme kúpili z peňazí župy, nie je to žiadny úver. Navyše pred krízou, kedy sme hospodárili s prebytkom. Takmer 9 ha pozemok sme naozaj kúpili za 300 miliónov Sk, vydaním územného rozhodnutia cena tohto pozemku je viac ako 600 miliónov – o tom hovorí súdnoznalecký posudok... Ja som si nedovolil kúpiť pozemok ako župan Vlado Bajan, kúpu pozemku odsúhlasili všetci poslanci krajského zastupiteľstva vrátane tých z SDKÚ, za čo im ďakujem. Kraj nebude stáť výstavba haly, jej prevádzkovanie ani cent, verejnosť vie, že finančného investora máme, rovnako i operátora haly a že je ním najväčší a najvýznamnejší operátor na svete, americký AEG, ktorý prevádzkuje vyše 100 takých hál. Pokiaľ ide o čističku, už teraz sa tam stavajú nové byty, v tesnej blízkosti. A o niečo ďalej, priamo v susedstve práve haly sa ide budovať rozsiahly areál rodinných domov ako súčasť projektu 20 - tisícového Južného mesta.

Firma, ktorá má zaplatiť halu v Petržalke, sa vraj nedá nájsť v obchodnom registri .. Ako to teda je?
Blbosť, ktorú uverejnili médiá a už sa ospravedlnili. Multifunkčnú arénu v Petržalke bude financovať švajčiarsko-nemecká skupina AIC Leasing & Finanz AG. To nie je žiadna garážová firma. Má skúsenosti, projekt ich oslovil a sú zárukou úspešnosti.

Zatiaľ sa o hale viac hovorí, než je vidieť. Fandíme jej a tešíme sa na ňu, ale stihnete Majstrovstvá sveta v hokeji v roku 2011?
Hala nie je len pre majstrovstvá. Bratislava s prispením štátu rekonštruuje klzisko. A dnes som sa dočítal, že ešte nevieme, kto zaplatí interiér. My robíme novú halu. Máme investora a aj operátora. Za posledných 20 rokov tu nik niečo podobné nepostavil a ani sa o to nepokúsil. A na rozdiel od starého štadióna nebudú musieť dať občania ani cent zo svojich daní. Bude tam priestor pre viac športov – nemáme dôstojné priestory pre šampionáty, majstrovstvá v basketbale, volejbale, stolnom tenise, hádzanej, halovom futbale... Nemáme dobré koncertné priestory. My nerozmýšľame s perspektívou jedného dvojtýždňového turnaja.

Pred časom bol v médiách škandál, že ste zo župných peňazí prostredníctvom haly sponzorovali Miss Universe, takže do toho asi nejaké župné peniaze už išli, či nie?
Napísal to len jeden bulvárny denník a musel sa nám za to aj ospravedlniť. Uverejnil opravu pod titulkom „Župa Miss Universe nesponzorovala“. Tí, ktorí túto pseudokauzu vymysleli, síce nezaháľajú a konštruujú a vymýšľajú ďalšie, ale ja si stojím za svojím a svedomie mám čisté.

Transparency International vás napadla, že ste si partnerov pre halu vybrali bez verejného obstarávania. Prečo ste nevypísali na nich súťaž?
Niekoľkokrát sme to vysvetlili pani Beblavej i jej kolegom – nejde o verejné zdroje, takže nie je na čo robiť verejné obstarávanie, to robíte iba vtedy, ak máte povedzme krajské peniaze, chcete za ne niečo postaviť a hľadáte stavebníka. My sme ale hľadali konzorcium, ktoré donesie peniaze, halu postaví a bude aj prevádzkovať. A tak sme vypísali ponukové konanie v zmysle obchodného zákonníka. Pani Beblavá má zrejme pokyn stále do toho rýpať, veď jej manžel je v SDKU a jej kolega z Transparency Jurzyca už tiež... Ale za pravdu nám dal aj Úrad pre verejné obstarávania a napokon aj Ministerstvo financií.

Je dvadsať rokov od 17. novembra. Viacerí z tých, ktorí sú teraz v politike, poprezliekali kabáty. To sa týka aj vás, pán Bajan...
K prezliekaniu kabátov: prvý som mal s názvom HZDS, a to, že v období môjho členstva vznikla samostatná Slovenská republika, si ctím. Len čo došlo k nekritickej vláde jedného muža a potláčaniu plurality názorov, sme spolu s ostatnými – Kňažkom, Moravčíkom a ďalšími najskôr založili platformu a potom DÚ. Tá sa neskôr stala súčasťou koalície – SDK a zároveň novovytvorenej vlády. Keď DÚ napokon pohltila SDKÚ, a jej predseda začal používať tiež metódu straníckeho centralizmu a len jedného názoru, teda jeho, porúčal som sa. Vystúpil som z tejto strany a dal straníckosti pokoj. Na dráhe nezávislého politika som sedem rokov, čo je síce najťažšia cesta, ale v rámci psychohygieny asi tá najlepšia..

Veríte, že masívna kampaň, akej sme svedkami v uliciach teraz pred voľbami ovplyvní voličov?
Verím v zdravý rozum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu