Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moč astronautov svietil na oblohe, pripomínal kométu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Na prekvapenie mnohých zanietených astronómov, sa minulý týždeň v stredu na oblohe objavila záhadná svietiaca hviezda, ktorá pripomínala chvost kométy, no bola menšia a navyše vo výške iba niekoľko sto kilometrov.

Na internete začali kolovať početné komentáre a obrázky tejto udalosti a ľudia sa pýtali, čo stojí za týmto pozoruhodným fenoménom. Mnohí posielali svoje fotografie a pripomienky samotnému americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA), pretože ich táto nevysvetliteľná udalosť vystrašila. Nikomu z tých, ktorí tento jav pozorovali, ani na okamih nenapadlo, že by mohlo ísť o moč astronautov raketoplánu Discovery, ktorý vypustili krátko pred svojim návratom na Zem.

Za predstavenie je zodpovedný pilot Kevin Ford, ktorý mal do vesmíru vypustiť všetok moč a odpadovú vodu, ktoré sa nazbierali počas tejto misie. V skutočnosti išlo o 68 kilogramov moču a čistej vody. Predtým než mohli tekutiny opustiť priestory raketoplánu, museli sa zmraziť a následne sa takmer v okamihu premenili na oblak malých úlomkov ľadu, ktoré sa zásahom slnečných lúčov zmenili na vodnú paru a následne sa stratili vo vesmíre. Odtiaľ teda pochádzal ligotavý chvost, ktorý mnohí zo Zeme pozorovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu