Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V rytme samby

Zobraziť galériu (5)

RIO DE JANEIRO - V piatok odovzdali predstavitelia brazílskej metropoly symbolické kľúče od mesta kráľovi Momovi. Po tomto tradičnom akte už nič nestálo v ceste začiatku jednej z najznámejších pouličných slávností na svete - karnevalu v Riu de Janiero.

Tohtoročné defilé alegorických vozov súperiacich tanečných škôl tematicky pripomínalo prvý ročník karnevalu v roku 1935. Vrcholom frenetickej zábavy je ich súťaž na sambadróme. Okrem tradičnej súťaže profesionálnych škôl samby sa však o zábavu v meste postarali aj tzv. blocos - amatérske združenia tanečníkov a hudobníkov z rôznych častí mesta.

Rio však nie je jediné mesto, ktorého obyvatelia sa v týchto dňoch oddávajú hlučnej zábave. V meste Salvador na sever od Ria otvoril oslavy brazílsky minister kultúry a hudobník Gilberto Gil (62). Najväčším karnevalovým sprievodom na svete s 1,5 milióna účinkujúcich sa môže popýšiť mesto Recife. Neďaleko Ria v meste Paraty sa zas zábavychtiví hádzali do bahna, aby potom vytvorili sprievod po kamenných uličkách tohto koloniálneho mesta. Okrem Brazílie sa oslavuje napríklad aj v Trinidade, Bolívii, Uruguaji, Kolumbii alebo v americkom New Orleans.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu