Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Agresívne lienky ohrozujú tisíc ďalších druhov

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Vedci bijú na poplach pred istým druhom z čeľade lienkovitých, tzv. Harmonia axyridis, ktorá vo Veľkej Británii ohrozuje viac než 1 000 druhov hmyzu. Dr. Helen Royová z anglického Centra pre ekológiu a hydrológiu sa vyjadrila nasledovne: "Šíri sa dramaticky rýchlo a nezvyčajne".

Čeľaď lienkovitých sa iba za štyri roky rozšírila takmer po celej Veľkej Británii. Výskum, ktorý bol navrhnutý na Letnej vedeckej výstave anglickej Kráľovskej spoločnosti ale naznačuje, že parazity miestnych lienok budú votrelca schopné vyhubiť. Vedci sa tomuto prírodnému procesu snažia pomôcť a navrhujú ich dať do kontaktu s roztočmi, ktoré by ich urobili neplodnými.

Agresívna lienka Harmonia axyridis má pôvod v Ázii a požiera rozmanitý hmyz, vrátane lariev iných lienok či ovocia. Do Európy ju priviezli ako prostriedok na redukciu množstva škodlivého hmyzu. Prvýkrát ju zazreli v roku 2004 v Essexe a tento "votrelec" bol rýchlo klasifikovaný ako najväčšia hrozba pre 45 britských pôvodných druhov lienok. Od roku 2005 sa jeho rozšírením zaoberal výskum, ktorý na pozorovanie pozýval aj širokú verejnosť.

"Všimli sme si, že hlavným útočiskom tohto druhu je juhovýchod Anglicka, ale taktiež sa dostal až na Orkneje, do Severného Írska, ďalekého západného Walesu a Cornwallu," povedala dr. Royová. Výskumníci tiež zistili, ako sa tento hmyz prispôsobil ekologickým podmienkam vo Veľkej Británii. "Harmonia axyridis je hlavný predátor a vieme, že sa nachádza v sieti iného hmyzu, s ktorým na seba, spolu s inými organizmami, vzájomne pôsobia," povedala pre BBC News. Keďže je len ťažko napadnuteľný, odborníci si myslia, že asi 1 000 druhov hmyzu môže byť v reálnom ohrození.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu