Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Muži z EÚ žijú kratšie ako ženy

BRATISLAVA - Vo všetkých krajinách Európskej únie je predpokladaná dĺžka života mužov kratšia ako dĺžka života žien.

Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii prezident Európskeho fóra zdravia mužov (European Men's Health Forum - EMHF) Ian Banks. Ako vysvetlil, muži sú menej informovaní o problematike zdravia a navštevujú lekárske ambulancie v neskorších štádiách ochorení, čo spôsobuje ich vyššiu úmrtnosť. "V každej krajine EÚ postihuje melanóm viac žien ako mužov, ale rovnako v každej krajine zomiera na melanóm viac mužov ako žien," uviedol Banks. Okrem ochorení sú vážnymi problémami zdravia mužov aj vraždy, samovraždy alebo úrazy.

Situáciou sa zaoberá EMHF, ktoré chce zvýšiť povedomie mužov o ich zdraví, zahrnúť problematiku zdravia mužov do národných a medzinárodných zdravotníckych programov a legislatív a vytvoriť priestor na spoluprácu organizácií venujúcich sa tejto téme. Základným dokumentom fóra je Viedenská deklarácia pre zdravie mužov a chlapcov v Európe. Napriek tomu, že názov pripomína Viedenskú deklaráciu, v ktorej bolo v roku 1993 násilie páchané na ženách označené za porušovanie ľudských práv, fórum ani jeho členské organizácie sa násiliu špeciálne nevenujú. "V každom to evokuje, že chceme hovoriť o násilí na mužoch, ale nie je to pravda," uviedol člen predstavenstva EMHF Štefan Horváth.

Slovenskou členkou fóra je organizácia Real Men, ktorá chce zvýšiť povedomie o zdraví mužov aj na lokálnej úrovni. Ako informoval Horváth, v súčasnosti je dôležité pripraviť štatistické údaje so zameraním na zdravie mužov v strednej a východnej Európe a spolupracovať aj s vládou, rôznymi organizáciami a lekármi. Formou majú byť edukačné programy určené pre dospelých mužov i chlapcov. "Zdravie chlapcov nás tiež zaujíma, pretože ako ukázali štatistiky, ak nebudeme mať podchytenú túto starostlivosť, potom sa nám to vo veku po päťdesiatke množí v nemocniciach," uviedol Horváth.

"Veľký priestor vidím v školských a predškolských zariadeniach, kde by sme chceli vstúpiť s nejakým súvislým vzdelávacím procesom. To samozrejme budeme musieť priniesť spolu s európskymi partnermi, pretože priechodnosť v tejto oblasti na Slovensku nie je," dodal. "Je dôležité vzdelávať aj mladých mužov. Je veľa materiálov pre dievčatá, napríklad o sexuálnom zdraví, môžu o tom hovoriť už v mladom veku. Ale neexistuje nič pre mladých mužov," uviedol riaditeľ EMHF Erick Savoye. Ako však jeho kolega na tlačovej konferencii zdôraznil, neznamená to, že zdravotná starostlivosť o ženy a informovanosť žien o zdraví je dostatočná. "V oboch prípadoch je priestor na zlepšovanie," zdôraznil Banks.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu