Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Najhodnotnejšia československá známka po prvýkrát na Slovensku

Bratislavské zberateľské dni
Bratislavské zberateľské dni

V dňoch 5. – 6. 6. 2009 sa v Incheba Expo Bratislava uskutoční 6. ročník veľtrhu Bratislavské zberateľské dni. O svoje zbierky sa podelí viac ako 170 vystavovateľov zo 16 krajín: Bielorusko, Česká republika, Chorvátsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Srbsko, Taliansko, Turecko, Ukrajina a Slovensko.

Na ploche 4221 m² sa predstavia exponáty z oblastí: filatelia, filokartia, numizmatika, minerály, telefónne karty, drobné starožitnosti, ale i ďalšie zberateľské odvetvia. Cieľom veľtrhu je poskytnúť zberateľom priestor pre kúpu a výmenu zberateľských artefaktov, ponúknuť verejnosti pohľad na unikátne zberateľské kúsky a udržať zberateľské zanietenie pre budúce generácie, čo je podporené aj tým, že mladí zberatelia do 12 rokov budú mať na veľtrh bezplatný vstup.

Najvýznamnejším exponátom veľtržného podujatia je najhodnotnejšia československá známka, ktorá bola vydaná v roku 1919. Ide o jediný exemplár a jej majiteľ si ju dal poistiť na 10 000 000 CZK. Počas Bratislavských zberateľských dní bude vystavená na Slovensku po prvýkrát.

Ďalšou zaujímavosťou je najcennejšia československá minca. Ide o 5 haliernik z roku 1924, ktorý bol razený v kremnickej mincovni v rokoch 1923 až 1938. Od svojho vzniku až do súčasnosti je označovaný za najvzácnejšiu, a teda aj najdrahšiu mincu v histórii spoločného československého štátu. V novembri 2008 ju vo Viedni vydražil jej nový majiteľ približne za 14 500 Eur.

V stánku Národnej banky Slovenska - Múzeum mincí a medailí, Kremnica, návštevníci nájdu viaceré originálne zbierky. V súvislosti s nedávnym prechodom Slovenska na euro zaujme prehliadka znehodnotených slovenských mincí a bankoviek. Nadšenci histórie numizmatiky si prídu na svoje pri prehliadke Korunová mena 1892 – 2008, ktorá mapuje platidlá vydávané na našom území.

Slovenská numizmatická spoločnosť pripravuje aukciu numizmatického materiálu, akým sú mince, papierové platidlá, medaily a vyznamenania. Mincovňa Kremnica návštevníkom predvedie ukážky razby pamätných žetónov. V rámci programu Detská pošta deti môžu navrhnúť a nakresliť poštové známky podľa svojej fantázie a šikovnosti.

Bratislavské zberateľské dni sa konajú za podpory viacerých odborných garantov a partnerov, ktorí prispievajú ku kvalite podujatí zberateľského charakteru. Sú to Slovenská pošta, Zväz slovenských filatelistov, Slovenská spoločnosť olympijskej a športovej filatelie pri SOV, Mincovňa Kremnica, Slovenská numizmatická spoločnosť, Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí, Kremnica a mesačník pre zberateľov Zberateľ.

Bratislavské Zberateľské Dni sú pre verejnosť otvorené 5. 6. 2009 od 9:00 do 18:00 a 6. 6. od 9:00 do 16:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu