Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Belgičan prekonal rekord v najrýchlejšom riešení sudoku

Majstrovstvá Slovenska v riešení Sudoku
Majstrovstvá Slovenska v riešení Sudoku (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Tri minúty a šesť sekúnd. Toľko času potreboval dnes v Žiline Belgičan Vincent Bertrand, aby prekonal svetový rekord v čo najrýchlejšom riešení hlavolamu - sudoku. O rekordný zápis sa 18-ročný mladík, ktorý zlepšil doterajší čas o dve minúty a devätnásť sekúnd, postaral počas majstrovstiev sveta v sudoku.

Aj keď nepatril medzi favoritov, dokázal poraziť 163 súperov z celého sveta. "Sudoku sa venujem tri roky. Robím to preto, lebo ma bavia logické hry. Nesúťažne sa sudoku venuje aj moja rodina," povedal novinárom krátko po vytvorení rekordu budúci inžinier.

Svojim skúsenejším súperom dal poriadne na "frak", mnohí favoriti si s mriežkou, do ktorej sa vpisujú čísla, dokázali poradiť za sedem až deväť minút. Pred majstrovstvom mladého Belgičana sa tak muselo skloniť mnoho lúštiteľov, ktorí v minulosti získali úspech vo svojich krajinách i na medzinárodnej scéne.

"Pocity sú prekvapujúce, lebo nikto z favoritov si ani nepípol. Osobne som očakával, že víťazný čas bude nad hranicou piatich minút. To, že to niekto dokáže takto stlačiť, som nepredpokladal ani vo sne," poznamenal jeden z organizátorov žilinského šampionátu Ján Farkaš.

Ustanovujúci svetový rekord v čo najrýchlejšom riešení sudoku vlani vytvoril slovenský vysokoškolák Pavel Jaselský. Celkovo sa o zápis do Guinnessovej knihy rekordov v riešení populárneho hlavolamu vtedy pokúsilo 188 lúštiteľov zo Slovenska, Česka či Maďarska.

Finálové disciplíny na majstrovstvách sveta sú na programe v nedeľu. Svetovej premiéry sa zároveň dočká nový hlavolam - štvorrozmerné sudoku výrobcov z Británie. Farkaš naznačil, že hlavolam môže prekonať i popularitu Rubikovej kocky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu