Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kus torty z kráľovskej svadby v roku 1871 vydražia

LONDÝN - Kúsok torty spred 138 rokov, ktorú servírovali na svadbe členky britskej kráľovskej rodiny, dali do dražby starožitností. Dražiť sa má na veľtrhu starožitností v anglickom Birminghame.

Ako uviedla agentúra AP, torta je údajne zo svadby štvrtej dcéry kráľovnej Viktórie Louisy s markízom z Lorne. Sobáš vtedy vyvolal škandál, lebo manžel princeznej Loisy nepochádzal z kráľovskej krvi ako sa vtedy požadovalo.

Vyvolávacia cena netradičnej pamiatky zo súkromnej zbierky obchodníka so starožitnosťami Johna Shepherda je 145 libier. „Mám rád neobyčajné predmety s vlastnou históriou. Túto tortu zrejme ochraňovala sama kráľovská rodina“, povedal Shepherd.

Plátok sladkosti má v priemere asi 2,5 centimetra a jeho poškodeniu bráni obal z pergamenového papiera. Bol pôvodne súčasťou obrovskej, asi 1,5 metra vysokej, torty, ktorá vážila vyše 100 kilogramov a jej príprava zabrala tri mesiace.

Aj keď ide o sladkosť, organizátori dražby vyslovene neodporúčajú, aby nový majiteľ 138 ročnú tortu ochutnával. Je vraj tvrdá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu