Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Riu de Janeiro bude chudobných oddelovať múr

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - V brazílskom Riu de Janeiro sa začal stavať niekoľko kilometrov dlhý betónový múr, ktorého cieľom je zastaviť rozširovanie chudobných štvrtí.

Vláda nechce o obvineniach z diskriminácie ani počuť a hovorí o zlepšovaní kvality života. Kritici naopak v rastúcom múre vidia neslávny symbol prehlbujúcej sa priepasti medzi chudobnými a bohatými.

Výstavba múru sa už začala a jej cieľom je zastaviť rozširujúce sa slumy a chrániť les, informovala hovorkyňa ministerstva výstavby Tania Lazzoliová. Ako zdôraznila, s diskrimináciou vec nemá vôbec nič spoločné. Napriek tomu, že kritici považujú rozhodnutie vlády za hanbu, má sa múr za 13 miliónov eur do konca roka rozrásť na najmenej jedenásť kilometrov. V dôsledku výstavby bude musieť byť presídlených okolo 550 domov.

Veľká časť zo 190 miliónov Brazílčanov žije vo veľkých mestách, ako je Rio de Janeiro, Sao Paolo, Belem a Salvador de Bahía. Všetky tieto mestá majú rozsiahle chudobné štvrte. Len Rio de Janeiro má 980 slumov, kde žije až 1,5 milióna ľudí. Je zároveň jedným z najkriminálnejších miest na svete s ročným počtom vrážd 50 na 100 tisíc obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu