Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počítače ohrozuje nebezpečný červ Conficker

BRATISLAVA - Internetom sa šíri najnovšia podoba červa Conficker. Jeho prechádzajúce varianty odstavili tisícky počítačov na celom svete a Win32/Conficker.X, označovaný aj ako Conficker.C alebo Conficker.D môže predstavovať podľa expertov ešte väčšiu hrozbu.

Podľa PR manažéra spoločnosti Eset Martin Baranovič, červ je pripravený na masívny útok na počítačovú infraštruktúru a krádeže dát.

Autori naprogramovali červa Win32/Conficker.X na šírenie sa nielen internetom, ale aj vymeniteľnými médiami. Po tom, ako sa červ usadí v počítači, stane sa ovládateľný na diaľku a je využiteľný ako súčasť siete na rozosielanie spamov alebo iných nebezpečných druhov počítačových hrozieb.

Po 1. apríli sa má zvýšiť počet internetových domén, z ktorých sa červ snaží získať inštrukcie na ďalšiu činnosť. Kým doterajšie varianty operovali rádovo so stovkami domén denne, po začiatku nového mesiaca ich má byť až 50-tisíc denne.

Odborníci podľa Baranoviča nevedia, aký príkaz dostanú červy v infikovaných počítačoch a vznikajú špekulácie, že v najhoršom prípade môže ísť o pripravený útok na infraštruktúru internetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu