Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Anorexia ohrozuje dievčatá

Poruchy príjmu potravy sa zvyknú prirovnávať k závislosti od alkoholu.
Poruchy príjmu potravy sa zvyknú prirovnávať k závislosti od alkoholu.

Tri a pol roka odmietala jedlo. Istý čas konzumovala len jedno jablko denne. Odpadávala, nedokázala sa sústrediť na učenie, začala mať problémy v škole. Skončila v psychiatrickej liečebni s diagnózou anorexia.

Poruchy príjmu potravy sa zvyknú prirovnávať k závislosť od alkoholu. Niektoré dievčatá si jedlom zmierňujú úzkosť. Manipulácia s jedlom je spôsob, ktorý im prináša úľavu v záťaži. Alkoholik pri pohľade na pohárik neberie ohľad na nikoho – tieto dievčatá sa správajú rovnako. Choroba ich oberá o blízke vzťahy, narúša ich sociálne kontakty, vyraďuje ich zo života.

Chorých pribúda
Ochorenie sa väčšinou týka mladých dievčat, ale u niektorých žien sa rozvinulo po pôrode či rozvode ako dôsledok psychickej záťaže. Korene choroby treba hľadať v útlom veku, v neschopnosti osamostatniť sa.
Pozor: Propagácia ideálov krásny a štíhlosti je nebezpečným spúšťačom tejto choroby.

Anorexia je duševná choroba, pre ktorú je typické hladovanie, úbytok hmotnosti, prehnaná pozornosť venovaná hmotnosti. Anorektičky nie sú štíhle, ale vychudnuté.

Bulimia je duševná choroba, pre ktorú sú typické opakované záchvaty prejedania, sprevádzané vyvolaným vracaním. Záchvaty môžu byť raz za týždeň, ale aj 20-krát za deň.

Anorektičky

- Snívajú o perfektnej postave. Dobrá či skvelá nestačí.
- Majú strach z tučnoty.
- Sú posadnuté jedlom a diétami, stále o nich rozprávajú, popierajú, že by boli vychudnuté, lebo svoju hmotnosť nedokážu objektívne posúdiť.
- Stále cvičia, len aby schudli, aj keď sú úplne vyčerpané.
Následky podvýživy: podráždenosť, chronická únava, nespavosť, strata menštruácie, suchá pokožka, zničené vlasy, nechty, pokles krvného tlaku aj telesnej teploty.
Kto je najrizikovejší:
dievčatá a mladé ženy, najmä vo veku 14 až 18 rokov, ktoré pod vplyvom filmov či časopisov získavajú dojem, že výzor je najdôležitejší.

Bulimičky

Bulimia môže vzniknúť aj ako následok anorexie, keď anorektička nezvládne hladovanie. Po záchvate jedla ju chytí panika a túžba ihneď zo seba jedlo dostať. Vracanie vedie aj k tomu, že prirodzený pocit sýtosti sa stráca, takže frekvencia a rozmer záchvatov jedenia časom stúpajú. Prehnané diéty iba zvyšujú riziko záchvatov. Preháňadlá sú neúčinné, lebo účinkujú v hrubom čreve, keď je potrava už strávená a kalórie prijaté. Pritom môžu spôsobiť nebezpečný nedostatok tekutín.
Počet ľudí trpiacich bulimiou sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. Vo veku 18 až 35 rokov ňou trpia až 4 percentá žien.

Čo robiť?

- Chorobu si priznať.
- Požiadať o pomoc.
- Navyknúť si na zdravé stravovanie. Mnohí chorí sa boja začať jesť normálne, lebo majú strach, že keď raz začnú jesť, nebudú vedieť prestať. Tieto obavy sú však zbytočné. Základným cieľom je naučiť sa zjesť tri normálne a tri menšie jedlá denne.
- Poruchy príjmu potravy často majú hlbší psychický pôvod. Ľudia trpiaci anorexiou a bulimiou cítia, že zlyhali. Najhoršie, čo môžeme urobiť, je zahrnúť ich výčitkami. Dievčatá, ktoré podľahli anorexii (bulimii), potrebujú cítiť, že sú milované.
- Anorexia je liečiteľná, ale aj po liečbe vždy ostanete abstinujúcou anorektičkou alebo bulimičkou. Režim treba dlhodobo dodržiavať, pretože veľmi rýchlo hrozí návrat ochorenia.
- Anorexia a bulimia sa dajú zvládnuť len s profesionálnou pomocou (napr. špecializované oddelenie pre poruchy príjmu potravy Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu