Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Google ponúkne pohľad na svet pod hladinou oceánov

BRATISLAVA - Verejne dostupná internetová služba Google Earth rozšíri svoju mapu sveta aj na zábery spod hladiny oceánov.

Prostredníctvom služby Google Ocean bude možné preskúmať terén oceánskeho dna v 3D zobrazení. Okrem obrazových materiálov budú dostupné aj informácie popredných vedcov a odborníkov. Bývalý viceprezident USA Al Gore, ktorý sa zúčastnil na predstavení projektu v San Franciscu, to označil za "magický zážitok". "Odteraz sa môžete ponoriť do svetových oceánov, ktoré pokrývajú takmer tri štvrtiny našej planéty a objaviť nové divy," vyjadril sa. Nové funkcie vytvoril Google v spolupráci s oceánografkou Sylviou Earle a poradným orgánom viac ako 25 ochrancov oceánov a morí a vedcov.

"Neviem si predstaviť efektívnejšiu cestu ako inšpirovať povedomie a starostlivosť o modré srdce planéty," povedala o novej službe. "Po prvý raz môže každý od zvedavého dieťaťa až po skutočných vedcov vidieť svet, celý svet, novými očami," dodala. Približne 70% zemskej plochy je pod vodou, žije v nej takmer 80% živočíchov a rastlín. Napriek tomu ľudia preskúmali len 5% vodných plôch.

Google predstavil aj ďalšie nové funkcie. Jedna z nich, virtuálna cesta časom, umožní sledovať zmeny na Zemi prostredníctvom satelitných záberov, napríklad dezertifikáciu. Novinky pribudli aj na trojdimenzionálnej mape planéty Mars. Informáciu zverejnil spravodajský server news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu