Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chudoba? Nebožtíkov prevážajú na prívesnom vozíku

Prívesný vozík na prevážanie zosnulých
Prívesný vozík na prevážanie zosnulých

BORGSJO - Borgsjösko-haveröská diecéza na severe Švédska povolila svojej chudobnej farnosti používať na poslednej ceste človeka namiesto tradičného pohrebného voza s katafalkom obyčajný prívesný vozík.

Keď bola pred niekoľkými rokmi zatvorená márnica v blízkosti obce Alby, zakúpila od nej pohrebná služba v Borgsjö k prevozu zosnulých postarší voz s katafalkom. Povoz bol ale tak zchátraný, že bol čoskoro sám "uložený na odpočinok."

Pretože se nezdalo, že by chudobnej farnosti v blízkej dobe prišla pomoc zhora, prišlo sa na zaujímavejšie riešenie. Na prevoz rakiev sa vybral prívesný vozík, ktorý je vystužený plastovým krytom a lanami na bungee jumping.

Nie všetci obyvatelia z okolia privítali rozhodnutie radostným aleluja. "Pre rakvu nie je dôstojné, keď ju prevážajú na prívese," povedal denníku Sundsvalls Tidning jeden z miestnych občanov.

Podľa tamojšieho cirkevného hodnostára Torda Sunqvista nie je táto farnosť jediná, ktorá hľadá unikátne riešenie napätých rozpočtov. Tak isto zdôraznil, že na prívesnom vozíku sa rakva prevezie iba k pohrebnej kaplnke. Niekoľko posledných metrov k miestu posledného odpočinku potom nesú nebožtíka na ramenách pohrební zriadenci alebo ho vezú na tradičnej pohrebnej dvojkolke.

Napísal o tom švédsky denník Sundsvalls Tidning.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu