Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mesiac zmizol v tieni Zeme

SVET - Mesiac v splne sa dostal do tieňa Zeme! Milióny amatérskych pozorovateľov hviezdnej oblohy aj profesionálnych astronómov z celého sveta v noci zo stredy na štvrtok so zatajeným dychom sledovali posledné úplné zatmenie Mesiaca v blízkej dobe. To ďalšie totiž nastane až o dva a pol roka.

Jediný spoločník našej planéty na jej nekonečnej púti okolo Slnka sa počas zatmenia zahalil do červenkastej farby medi. Nebeské divadlo mohli bez špeciálnych prístrojov voľným okom sledovať obyvatelia Európy, Afriky, ako aj Severnej a Južnej Ameriky.

Ázijčania ho však mohli vidieť iba čiastočne. Tento úkaz, už druhý v tomto roku, mohli tam, kde im to dovolila bezoblačná obloha, sledovať aj zvedavci zo Slovenska. Zatmenie Mesiaca ponúka vedcom unikátnu možnosť štúdia atmosféry Zeme.

"Sledovanie farby Mesiaca pri zatmení je príležitosťou na zhodnotenie kvality zemskej atmosféry," hovorí astronóm americkej NASA Fred Espenak. K úplnému zatmeniu dochádza, keď sa Mesiac v splne ponorí do tieňa Zeme, teda keď sa naša planéta nachádza presne medzi ním a Slnkom. Ďalšie úplné zatmenie Mesiaca nastane podľa predpovedí astronómov až v marci 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu