Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Aktívni Číňania: Chcú mať viac detí

PEKING - Podľa prieskumu, ktorý uskutočnili čínske úrady, by väčšina čínskych žien chcela mať viac ako jedno dieťa a 70 percent by si želalo dve alebo viac. Ako však uvádza BBC, v krajine platí striktná politika jedného dieťaťa a rodičia, ktorí ju porušia, musia platiť pokuty a často sú terčom diskriminácie v práci.

Výskum v Číne uskutočnili v roku 2006, len teraz ho však zverejnili. V krajine s najväčším počtom obyvateľov na svete, kde žije viac ako 1,3 miliardy ľudí, zaviedli politiku jedného dieťaťa koncom 70. rokov. O výsledkoch prieskumu, podľa ktorého by rodičia väčšinou chceli aspoň syna a dcéru, informuje denník China Daily.

"Náš prieskum ukazuje, že 70,7 percenta žien by chcelo mať dve alebo viac detí," uviedli noviny, ktoré citovali námestníka ministra Štátnej komisie pre populáciu a plánovanie rodiny Ťianga Fana. Z prieskumu tiež vyplýva, že väčšina žien, 83 percent, chce syna a dcéru. "Viaceré matky si myslia, že jedináčikovia trpia samotou a sú rozmaznané," uviedol Ťiang.

Čínskym deťom hovoria v krajine aj malí cisári, lebo na seba sústreďujú všetku lásku a pozornosť. Napriek výsledkom prieskumu však podľa komisie Čína svoju politiku meniť nebude, keďže udržať počet obyvateľov na úrovni 1,36 miliardy chce do konca budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu